Свет

Зеленски врбује фирме из САД: Ваш бизнис је локомотива која ће поново покренути глобални раст

Украјински председник покушава да искористи везе са инвестиционим гигантима како би добио оружје од Запада
Зеленски врбује фирме из САД: Ваш бизнис је локомотива која ће поново покренути глобални раст© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Кијев већ сарађује са неким гигантима финансијске и војне индустрије, нудећи могућности за "велики посао" свакој америчкој компанији заинтересованој да ради у Украјини, похвалио се председник Владимир Зеленски у видео поруци упућеној удружењу америчких предузећа.

Обраћајући се на скупу Националне асоцијације државних комора (НАСЦ) у Бока Ратону на Флориди, Зеленски је рекао да "амерички бизнис може постати локомотива која ће поново покренути глобални економски раст".

"Већ смо успели да привучемо пажњу и остваримо сарадњу са гигантима међународног финансијског и инвестиционог света као што су 'БлекРок', 'ЏејПи Морган' и 'Голдман Сакс'", рекао је Зеленски.

"Амерички брендови као што су 'Старлинк' или 'Вестингхаус' већ су постали део нашег украјинског пута", додао је он.

Зеленски је навео да "свако може да изгради велику фирму радећи са Украјином, у свим секторима: од наоружања и одбране, преко грађевинарства, комуникација и пољопривреде, до транспорта, АјТи сектора, банкарства или медицине."

Такође је исхвалио америчко оружје у покушају да добије још истог.

"Ваши сјајни одбрамбени системи, као што су ХИМАРС или 'бредлиз', већ уједињују нашу историју слободе са вашим предузећима. Чекамо 'патриоте'. Надамо се 'абрамсима'. Могуће је набројати хиљаде таквих примера", рекао је Зеленски.

САД су, према проценама Пентагона, 2022. године послале оружје, муницију и залихе у Украјини у вредности од 20 милијарди долара. Већина тог оружја и муниције стигла је из америчких војних залиха што је онда компанијама попут "Локхид Мартина", или "Рајетона" да добију уговоре вредне стотине милиона долара како би допунили залихе.

Русија је више пута упозорила да испоруке оружја продужавају сукоб у Украјини и ризикују директан сукоб Москве и НАТО-а.

Украјински председник је у децембру открио да је његова влада ангажовала "БлекРок", водећу америчку компанију за управљање имовином да "саветује" Кијев о томе како да употреби фонд за обнову који "пуне" западне владе. 

Зеленски је проценио да ће за обнову Украјине бити потребно најмање билион долара.

image
VV inauguration
banner