Економија

Лукашенко: Национализоваћемо имовину коју западни инеститори желе да продају

Председник Белорусије поручио да Минску више нису потребни инвеститори из Литваније и Финске
Лукашенко: Национализоваћемо имовину коју западни инеститори желе да продају© Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да Минску више нису потребни инвеститори из Литваније и Финске, који су све напустили у овој држави и запретио западним инвеститорима који желе да продају белоруску имовину национализацијом, преносе "РИА Новости".

"Не желим да видим више овде ваше Литванце, Финце и тако даље. Знамо како су ушли и напустили све, једноставно отишли. Сада ми сигнализирају, нећу да именујем предузећа, да неки побегли Финци, Литванци трче около и траже како да не напусте предузеће, већ да га добро продају. Нека знају: нико ништа неће продати са страним капиталом - биће национализована", поручио је Лукашенко током посете Витебском региону, преносе "РИА Новости". 

Влада Белорусије је у јулу објавила списак од 190 компанија које послују у различитим секторима републичке привреде. Инвеститорима из непријатељских земаља забрањено је отуђењe акција ових компанија. У новембру су проширена ограничења на правна и физичка лица из непријатељских земаља која су инвеститори предузећа која су на листи. Такође је утврђена забрана реорганизације пословања и изласка из њега.

Односи између Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали после председничких избора 2020. године, што је изазвало масовне протесте. Западне земље и низ других држава које су подржале њихове одлуке, постепено су уводиле санкције против белоруских званичника и предузећа, оптужујући Минск за кршење избора и кршење људских права.

Нова фаза проширења западних санкција Белорусији наступила је због подршке Минска руској војној специјалној операцији у Украјини. Неке западне компаније напустиле су руско и белоруско тржиште.

image