Русија

Лукашенко одобрио нацрт споразума о заједничким центрима за војну обуку

Белорусија и Русија продубљују војну сарадњу
Лукашенко одобрио нацрт споразума о заједничким центрима за војну обукуwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Председник Белорусије Александар Лукашенко одобрио је нацрт споразума са Руском Федерацијом о оснивању и раду центара за заједничку борбену обуку војног особља оружаних снага двеју земаља, јавила је белоруска агенција БелТА.

Нацрт споразума одобрен је као основа за преговоре заједничке центре за војну обуку, док је за преговаре и потписивање споразума у ​​оквиру одобреног пројекта овлашћено белоруско Министарство одбране. 

Раније су лидери Русије и Белорусије најавили стварање заједничких војних оперативних група. Те најаве Запад је осудио, оцењујући да ради о оправдању за директно укључивање Белорусије у специјалну војну операцију у Украјини. 

На другој страни, Лукашенко тврди да се Украјина спрема да нападне његову земљу, а да "Белорусији не треба никакав рат", али да ће се бранити уколико дође до агресије на његову земљу.

Руски и белоруски лидери, Владимир Путин и Александар Лукашенко, потписали су 4. новембра серију докумената са циљем продубљивања интеграције двеју земаља у "Унију држава", што је план стар деценије.

Документи се фокусирају на низ области - од енергетике до одбране. Највећи фокус је на економским и регулаторним питањима, укључујући заједничку политику опорезивања, банкарства, индустрије, пољопривреде и енергетике. Није било речи о питањима политичке интеграције, као што су дугогодишњи планови за јединствени парламент или валуту.

image
VV inauguration
banner