Економија

"Глобал тајмс": На референдуму о "Појасу и путу", свет је гласао ногама

Може се рећи да је 'Појас и пут' обезбедио нову праксу за људску цивилизацију, а све више земаља учествује у откривању тог новог пута модернизације кроз дубоку међународну сарадњу, пише уредништво кинеског листа
"Глобал тајмс": На референдуму о "Појасу и путу", свет је гласао ногамаwww.globallookpress.com © Chen Bin/XinHua

Свет је на фигуративном референдуму о кинеској иницијативи "Појас и пут" гласао својим ногама, пошто су представници више од 140 земаља — дакле, скоро трећина планете — и 30 организација одлучили да се појаве на овогодишњем трећем Форуму за међународну сарадњу Појас и пут, који се одржава у Пекингу 17. и 18. октобра, пише редакција "Глобал тајмса".

"Овако велико учешће, уз све који се окупљају ради заједничког развоја, просперитета и мира, још једном доказује да је "Појас и пут" усклађен са жељама и потребама међународне заједнице", пише кинески лист близак владајућој Комунистичкој партији.

Тема овогодишњег форума је "Висококвалитетна сарадња у оквиру Појаса и пута: уједињени за заједнички развој и просперитет", што уједно одражава природу иницијативе, наводи "Глобал тајмс", напомињући да је форум који се залаже за сарадњу, опсежне консултације и учешће великог броја држава од посебног значаја у данашњем контексту ескалације регионалних сукоба и недостатка поверења диљем света.

"Кина, као домаћин форума, и сви учесници, заједно су послали јасну и моћну поруку свету: мир, сарадња, отвореност, инклузивност, узајамно учење и обострана корист су тежње и прави пут човечанства", пише кинески лист.

Неукаљан западном прљавштином

Од почетка подозрив према кинеској иницијативи, Запад ју је "непрестано поливао прљавом водом и поткопавао током протекле деценије", наводи "Глобал тајмс" и додаје да је "Појас и пут" је само наставио да расте, а да је Кина до јуна 2023. потписала више од 200 споразума о сарадњи у оквиру "Појаса и пута", са више од 150 земаља и 30 међународних организација на пет континената.

Поврх тога, велике западне земље почеле су да опонашају "Појас и пут", у покушају да се покретањем сопствених међународних развојних планова такмиче са кинеском иницијативом, што заправо одражава успех "Појаса и пута" у другој перспективи.

"Глобал тајмс" истиче да "Појас и пут" никада није био геополитички искључив и да поздравља сличне пројекте докле год они одражавају вредности које промовишу напредак човечанства.

Прозор ка савременој Кини

"Појас и пут" такође представља "прозор" кроз који свет може да сагледа и разуме пут модернизације Кине кроз мирни развој, истиче уредништво "Глобал тајмса" и напомиње да се током протеклих десет година "ниво модернизације многих земаља учесница значајно побољшао, посебно у Кини суседним земљама у Централној и Југоисточној Азији."

"Може се рећи да је 'Појас и пут' обезбедио нову праксу за људску цивилизацију, а све више земаља учествује у откривању тог новог пута модернизације кроз дубоку међународну сарадњу засновану на обостраној користи и резултатима", пише кинески лист и додаје да ће утицај кинеске иницијативе далеко премашити наведених десет година, а можда чак трајати и генерацијама.

image