Економија

Шеф индијске дипломатије: Куповина руске нафте је у нашем најбољем интересу

Субрамањим Џаишанкар чврсто брани став Њу Делхија о трговини са Москвом упркос притиску Запада
Шеф индијске дипломатије: Куповина руске нафте је у нашем најбољем интересу© MFA Russia/via Globallookpress.com

Њу Делхи је поступио у складу са својим најбољим интересом када је одлучио да настави да купује нафту од Русије упркос притиску Запада, изјавио је индијски министар спољних послова Субрамањим Џаишанкар.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима земље, укључујући њен став о тренутној кризи на Блиском истоку, Џаишанкар је нагласио важност "добре управе" и "доследног става" о хитним питањима као што је тероризам.

"Привукли смо велику пажњу због нашег чврстог става да купујемо нафту од Русије. Размислите само колико би нам биле цене нафте више и колико би нам порасла инфлација да нисмо искористили ту опцију. Снажна влада се залаже за свој народ", казао је Џаишанкар.

Шеф индијске дипломатије је додао да су неке европске земље тражиле од Индије да не купују нафту од Русије, упркос томе што је оне већ купују, напоменувши да "свака земља брине о добробити свог народа, својим економским интересима".

Трговина између Русије и Индије достигла је највиши ниво у историји, са робним прометом у периоду од јануара до августа, који је већ премашио укупан промет за претходну годину. Према подацима индијског министарства трговине и индустрије, укупна трговина између две земље у првих осам месеци ове године достигла је 43,8 милијарди долара.

image