Економија

Неславни амерички рекорди: Министарство финансија најављује до сада невиђено задуживање

Министарство финансија је саопштило да ће у четвртом кварталу ове године позајмити 776 милијарди долара
Неславни амерички рекорди: Министарство финансија најављује до сада невиђено задуживањеwww.globallookpress.com © Christian Ohde

Министарство финансија САД саопштило је да ће позајмити 776 милијарди долара у последњем кварталу ове године. Ово је највећи износ који је америчка влада икада позајмила током четвртог квартала, преноси ”Си-Ен-Ен”. Иако је у питању неславни рекорд, могло је бити и горе. Та сума је ипак за 76 милијарди долара нижа од августовске процене Министарства финансија због тога што је наплата пореза у октобру била већа него што се очекивало.

У саопштењу се додаје да ће Вашингтон у првом кварталу 2024. године вероватно позајмити 816 милијарди долара, што такође представља рекордан ниво задужења за први квартал.

У трећем кварталу ове године су САД позајмиле 1,01 билиона долара, за 277 милијарди долара више него што се очекивало у мајској процени.

Како преноси ”Си-Ен-Би-Си”, америчка влада је недавно саопштила да ће буџетски дефицит за 2023. годину бити око 1,7 билиона долара.

image