Економија

Не назире се крај енергетске кризе, цена нафте догодине 115 долара

Енергетка криза у Европи није ни близу готове, сматра стручњак "Голдман Сакса"
Не назире се крај енергетске кризе, цена нафте догодине 115 долараwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Европа се још није извукла када је реч о енергетској кризи јер би цене нафте требало да скоче почетком следеће године, рекао је Џеф Кари, шеф одељења робне трговине у финансијској компанији "Голдман Сакс" .

У интервјуу за Си-Ен-Би-Си он је рекао да би несташица нафте могла да представља проблем, јер ЕУ предстоји спровођење забране увоза руске нафте поморским путем, а постоји реална опасност да ће увођењем горње цене "црног злата" Русија бити изазвана да реагује и поскупи овај енергент.

Кризу ће погоршати и други фактори, додао је он, као што су излазак Кине из карантина, успоравање америчке производње шкриљаца и престанак давања нафте из америчких стратешких нафтних резерви, што је Бајденова администрација радила од маја како би се изборили са високим ценама.

"Ако све то спојите, јасно је да нас крајем ове и почетком следеће године чекају проблеми", рекао је Кари. Према његовим предвиђањима, цене нафте би могле да буду проблем већ у децембру, као и да би брент сирова нафта могла да кошта 115 долара по барелу.

У међувремену, Европа повећава залихе природног гаса и повећава куповину течног гаса уочи зиме. То ће помоћи да се обуздају несташице које су последица смањених испорука руског гаса, али дугорочни проблеми у вези са енергетском кризом и даље постоје, упозорио је Кари.

"Никада вас не удари воз који видите да долази. (Европа) је извршила припреме, баве се овим проблемом. Али се нису позабавили проблемом следећег лета и следеће зиме, тако да још увек постоји структурни проблем са коијм се треба позабавити", рекао је он.

"Још нисмо изашли из кризе како на средњи тако и на дужи рок", додао је Кари.

image