Економија

Статистика запошљавања: Све више људи у Србији ради, стопа незапослености пала на 9 одсто

У односу на трећи квартал прошле године, незнатно је и то за 0,5 процентних поена порасла стопа запослености, док је за 0,7 процентних поена смањена стопа становништва ван радне снаге.
Статистика запошљавања: Све више људи у Србији ради, стопа незапослености пала на 9 одсто© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

У трећем кварталу ове године у Србији је било 2,88 милиона запослених, 285.700 незапослених, стопа запослености је износила 50,7 одсто, а стопа незапослености девет одсто, показала је анкета о радној снази чије резултате је данас објавио Републички завод за статистику.

У односу на исти период претходне године, незнатно је и то за 0,5 процентних поена порасла стопа запослености, док је за 0,7 процентних поена смањена стопа становништва ван радне снаге.

Територијално посматрано, у свим регионима је забележен незнатни пораст стопе запослености, изузев Војводине, где је забележен пад од 0,9 процентних поена. Поређење са подацима за други овогодишњи квартал показује да је број незапослених, који је у трећем кварталу износио 285.700 био нижи за 20.900, а да је број запослених повећан за 11.900.

Таква кретања на тржишту рада довела су до повећања стопе запослености за 0,3 процента поена, смањења стопе незапослености за 0,6 процентних поена, док је стопа становништва ван радне снаге остала непромењена.

Међурегионално поређење са претходним кварталом показује повећање стопе запослености у свим регионима, осим у Војводини, где је забележен пад ове стопе од 1,9 процентних поена.

image