Магазин

Депресија изазвана тражењем посла: Да ли ћу се икад запослити

Ако сте искусили дуготрајно тражење посла без успеха, постоји могућност да сте запали у црне мисли и да се сусрећете са депресијом чији је окидач управо ова потрага. Такво емоционално стање је тешко и често је праћено фрустрацијама, сумњама у себе и анксиозношћу. Ипак, постоје стратегије и системи подршке који могу да помогну да се снађете у овим изазовима.
Депресија изазвана тражењем посла: Да ли ћу се икад запослити© @ Drazen Zigic/freepik

"Зашто не могу да добијем посао", "колико дуго већ чекам на бироу", "да ли ћу се икад запослити", су нека од питања која свакодневно муче особу која је у потрази за бољим сутра. Безуспешно тражење посла може да изазове велики емоционални стрес који утиче на ментално здравље.

Стручњаци кажу да тражење посла неретко доведе и до депресије, а на то утичу следећи психолошки и емоционални фактори:

Одбијање и неуспех - константно одбијање након више пријава за посао може да доведе до осећаја неуспеха а временом ова ситуација нарушава самопоштовање и изазива депресивне мисли, пише Хелт лајн.

Притисак - интервју за посао може да буде отежан посебно ако сте већ били одбијени за неки посао. Повећава се стрес, што негативно утиче на тело и психу.

Негативан унутрашњи монолог - људи који траже посао често критикују сами себе, сумњају у своје способности или окривљују себе за своју незапосленост.

Неизвесност - живети са неизвесношћу када ћете добити понуду за посао може истрошити вашу менталну отпорност и потенцијално довести до депресије.

Очекивања - притисак да се нађе посао, често доводи до високих очекивања. Када ова очекивања нису испуњена, то може довести до разочарања и депресије.

Финансијски стрес - људи који траже посао често троше своју уштеђевину или се суочавају са финансијским потешкоћама па стрес због новца може да се појача. Многа истраживања указују да је финансијски притисак значајно доприноси депресији.

Студије потврђују да незапосленост може да има везе са депресијом

Они који су били незапослени имали су 28 одсто већи резултат симптома депресије од запослених људи, говоре истраживања из 2022. објављена у Џаманетворку. Симптоми депресије изазване незапосленошћу су туга, анксиозност, забринутост, фрустрације, губитак поверења, песимизам, ниско самопоштовање, умор и поремећаји спавања, осећај беспомоћности, промена у исхрани, тешкоће у концентрацији, недостатак мотивације.

Колико год била ситуација тешка, постоје стратегије које могу помоћи у изазовним временима

Успостављање дневне рутине пружа осећај стабилности и сврхе и смањује осећај хаоса. Стручњаци саветују да је препоручљиво да одвојите одређено времене за:

  • тражење посла
  • умрежавање
  • брига о себи
  • слободне активности
  • постављање реалних циљева

Вежбајте самосаосећање, негујте систем подршке

Колико год је могуће, покушајте да будете љубазни према себи током процеса тражења посла. Ограничите самокритичност или негативан разговор који "обављате у себи". Подсетите се, да је то што немате посла тренутна ствар и да не дефинишу вашу вредност или способности. Одржавајте везе са пријатељима и члановима породице који вам могу пружити емоционалну подршку. Поделите своје мисли и искуства са њима. И у овим случајевима, помоћ психолога добро дође. 

Будите у току

Покушајте да будите информисани о томе шта се тренутно догађа на тржишту. Размислите о новим пословни трендовима, информишите се о променама на тржишту рада. Користите свако искуство као прилику да научите и усавршите свој приступ за будуће интервјуе.

image
VV inauguration
banner