Економија

Гринспан: Богати користе зелену транзицију за јачање својих економија

Земље у развоју се сада суочавају да два велика проблема, искључени су са тржишта због брзог темпа технолошких промена и нових баријера у богатим земљама, рекла је генерални секретар Конференције Уједињених нација за трговину и развој
Гринспан: Богати користе зелену транзицију за јачање својих економијаGetty © Carlos Alvarez / Stringer

Богате земље користе зелену транзицију као изговор за јачање сопствених економија на рачун привреда у развоју, користећи застарела правила Светске трговинске организације, изјавила је данас генерални секретар Конференције Уједињених нација за трговину и развој Ребека Гринспан.

"Многа трговинска правила бране политике које могу да користе земље у развоју. А развијене земље имају више фискалног простора за субвенционисање у областима које су, како кажу, добре за животну средину", рекла је Гринспан у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Она је истакла да међународни трговински систем, који је државама попут Јужне Кореје и њене родне Костарике омогућио да напредују, више не функционише за најсиромашније.

"Трговина и инвестиције биле су два стуба за земље у развоју да заиста крену путем динамичног раста. А сада ће бити једнако важне за динамичан, одржив раст", ​​рекла је Гринспан.

Према њеним речима, земље у развоју се сада суочавају да два велика проблема, искључени су са тржишта због брзог темпа технолошких промена и нових баријера у богатим земљама.

"Најмање дигитално припремљене земље све више заостају у дигиталном смислу", рекла је Гринспан.

Она је навела да је други проблем то што се индустријска политика вратила, посебно у најразвијенијим земљама.

"И то би могло утицати на способност земаља у развоју да се такмиче", истакла је Гринспан.

image