Економија

Пријава за још 100.000 ваучера почиње у уторак: Како до попуста за одмор у Србији

Право на ваучере имају незапослени, пензионери, особе старије од 65 година која немају примања, студенти, грађани који користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара
Пријава за још 100.000 ваучера почиње у уторак: Како до попуста за одмор у Србији© Танјуг

Пријављивање за нових 100.000 ваучера од по 5.000 динара за одмор у Србији почеће у уторак.  Због до сада највећег интересовања грађана за субвенционисани вид одмора у нашој земљи, Влада Србије је обезбедила 500 милиона динара за нову серију ваучера.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је данас да ће грађани моћи да се пријаве од уторка ујутру, на свим шалтерима "Поште Србије" и додао да је процедура за пријаву иста као и у претходној расподели, која је била почетком јануара. Он је навео да се домаћи туристи најчешће одлучују за Сокобању, Златибор и Врњачку бању, док страни туристи у летњем периоду преферирирају градове, а у зимском Копаоник.

"Ове године је велики скок броја туриста у Сијаринској Бањи. Традиционално су ту Горња Трепча, Луковска Бања и Куршумлијска Бања. Рекордер по броју искоришћених ваучера је Сокобања. Годинама уназад, трећина свих ваучера реализује се у Сокобањи", истакао је Кандић.

Ко има право да се пријави?

Право на ваучере имају незапослени, пензионери, особе старије од 65 година која немају примања, студенти, грађани који користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић је раније изјавио да грађани који су у 2023. години већ добили ваучер, не могу да подносе пријаве за нове ваучере. Мемић је позвао грађане да, поред Сокобање, Врњачке Бање и Златибора, које су традиционално најтраженије дестинације, свој одмор проведу у око 4.200 угоститељских објеката широм земље, што је рекордан број угоститеља у систему ваучера до сада.

Он је оценио да су ваучери, више него било која друга мера државе допринели развоју домаћег туризма, јер је од 2015. године, од када је овај систем уведен, до 2022. године, број домаћих туриста повећан са 1,3 милиона на више од 2 милиона.

Ваучер се може користити за услуге смештаја у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера у трајању од најмање пет ноћења.

Попуњена пријава и документација подносе се се на шалтерима "Поште Србије" а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу. Уз пријаву, чији се образац може наћи на сајту "Поште", неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о свом статусу. Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

Највише туриста из региона, али се враћају и Кинези

Државни секретар у Министарству туризма Урош Кандић је рекао да је почетка године до данас забележен пораст броја ноћења у Србији за 17 одсто.

"Када су у питању само страни гости, то је и 30 одсто у односу на претходну годину. То је сјајан резултат", истиче Кандић, и додаје да туристи долазе углавном из региона – из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе, Турске.

Такође, он је рекао да су кинести туристи почели да се враћају у нашу земљу од момента када су ковид мере ублажене у Кини. Он је истакао да је и девизни прилив за прва три месеца већи за 30 одсто у односу на исти период прошле године.

"Имали смо прошле године 2,4 милијарде девизног прилива. Очекујемо да ове године буде већи. Ако је 2022. била фантастична, очекујемо да 2023. буде апсолутно рекордна година када је у питању туризам", рекао је Кандић.

image