Економија

Русија заобилази долар: Москва са пријатељским земљама ради на стварању нове валуте

Прве иницијативе на ову тему примећене су у марту, а сада се зна да би Москва могла да заобиђе амерички долар путем стварања "корпе валута" пријатељских земаља, или повезивањем националних валута са златом и нафтом
Русија заобилази долар: Москва са пријатељским земљама ради на стварању нове валуте

Руске власти одлучиле су да одвоје своје спољнотрговинско пословање са пријатељским земљама од америчког долара, јавио је руски бизнис портал РБК позивајући се на два неименована извора.

За те потребе званична Москва планира да убудуће користи "алтернативне индикаторе за утврђивање курсева националних валута" како би се заувек пресекла зависност од америчке националне валуте, наводи пословни лист.

Прве иницијативе на тему стварања нове платне јединице биле су предложене у марту ове године након почетка руске специјалне операције у Украјини и каснијих санкција Запада. Између осталог, Кремљ се тада сусрео са отежаним конвертовањем руске рубље у долар.

Лист је тада пренео да земље Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), Кина, Индија, Иран, Турска, као и низ других земаља заправо могу бити заинтересоване за формирање новог финансијског система, који би искључивао долар. Један од разлога је и то што је постало очигледно да сваки будући политички и економски сукоб може довести до смањења вредности резерви које земље држе у доларима и еврима.

Ситуација на тржишту је тренутно таква да се међународни обрачуни, који су повезани са националним валутама, врше кроз долар. На пример, да би се израчунало колико рубаља мора да се плати да би се добио одређени број казахстанског тенге, курс казахстанске валуте или било које друге, одређује се преко америчке.

Због тога руско Министарство финансија и Централна банка активно раде на проналажењу трајног решења, наводе извори. 

"Разматрају се различите опције, укључујући и опцију корпе валута", рекао је званичник, додајући да постоји још једна опција. То би било повезивање националних валута са златом или нафтом. Међутим, како је тржиште нафте везано за долар, ово не би била најбоља опција, објаснио је други финансијски експерт.

Још један од могућих проблема би могла бити чињеница да би, у случају коришћења оваквог система, нестабилност цена метала и енергената директно утицала на вредност трговинске размене између Москве и других земаља.

У том случају, такозвана "корпа валута" и њено коришћење би били боља варијанта, наводе извори, јер би она узимала у обзир структуру управо руског спољнотрговинског промета. Ипак, за сада се не зна тачно које би све националне валуте улазиле у "корпу".

Како је навео други извор листа, јуан је једина могућа опција за тако нешто, иако, како пише РБК, то није слободно конвертибилна валута, што би значило да је неопходна сагласност Кине за тако нешто.

Још једна предност "корпе" би била и та да би се њеним коришћењем максимално смањио било какав негативан утицај на већ договорене цене уговора о трговању, јер би у случају већих промена код неке од валута, обрачунавање могло да се врши уз помоћ осталих које би улазиле у корпу, рекао је директор стратегије руске финансијске компаније "Финам" Јарослав Кабаков.

Иако Москва и њени партнери још нису створили нову платну јединицу како би смањили зависност од долара, Кремљ је прве кораке ка одвајању од западног финансијског система почео да разматра још 2014. године. Након дешавања повезаних са Кримом, Москва је створила нов платни систем "Мир", а његова примена је добила на значају након што су руске банке искључене из СВИФТ-а. 

Званична Москва је започела одвајање трговине од западних валута током ове године указом руског председника Владимира Путина, којим се непријатељске земље обавезују да плаћају руски гас у рубљама.

image
VV inauguration
banner