Економија

Британски институт: Индијска економија престиже немачку у наредне три године

Очекује се да ће се бруто домаћи производ земље смањити за 0,4 одсто
Британски институт: Индијска економија престиже немачку у наредне три годинеGetty © Adam Berry/Getty Images

Очекује се да ће немачка економија наставити да успорава, а до 2027. ће је Индија свргнути са места четврте највеће светске економије, наводи се у новом извештају Центра за економска и пословна истраживања (ЦЕБР).

Водећа британска консултантска кућа саопштила је да се предвиђени пад Немачке на пето место може образложити зависношћу Берлина од руских енергената, чији је доток у великој мери обустављен због санкција које је Запад наметнуо Русији након ескалације сукоба са Украјином.

"Значај производног сектора значи да је Немачка последњих година више изложена препрекама у снабдевању, посебно због раста глобалних цена енергената током 2022. године. Зависност Немачке од Русије у погледу снабдевања енергијом погоршала је ово питање", наводи ЦЕБР.

Како се наводи у извештају, шок раста цена енергената подстакла је инфлацију у највећој економији ЕУ. Цене су порасле за 6,3 одсто у минулој години, што је и даље мање од стопе раста од 8,7 одсто у 2022. години, али и даље значајно изнад скорашњих просека.

"Повишена инфлација је допринела слабљењу куповне моћи и последично је смањила активност потрошача. Ово је значајно погодило услужне делатности", наводи се.

Очекује се да ће се бруто домаћи производ земље смањити за 0,4 одсто.

"Изузевши пад проузрокован пандемијом у 2020. години, ово представља најслабији раст Немачке од 2009. године", саопштава британски институт, напомињући да су проблеми на страни понуде и слабија потрошња допринели паду производње.

Други фактор који је допринео контракцији биле су високе каматне стопе. ЦЕБР је предвидео да ће немачка привреда поново почети да расте у 2024. години, по стопи од 0,7 одсто, са даљим убрзањем у 2025. години.

Осим тога, у извештају се такође наводи да ће се глобални БДП више него удвостручити, на 219 билиона долара до 2038. године, а што ће бити подстакнуто "наставком експанзије у претходно неразвијеним економијама које ће сустићи и престићи традиционално богатије земље".

Вијетнам, Бангладеш и Филипини су проглашени за најбрже растуће међу већим економијама.

image