Економија

Криза ипак није прошла: Инфлација у Немачкој не посустаје

Међугодишња инфлација je у највећој европској економији порасла 3,8 одсто у децембру, у односу на 2,3 одсто за месец дана раније
Криза ипак није прошла: Инфлација у Немачкој не посустајеGetty © Timm Schamberger

Немачка инфлација у децембру je убрзала, достижући највећу стопу у последња три месеца, што буди сумњу инвеститора да ће Европска централна банка почети да смањује каматне стопе већ у марту. Међугодишња инфлација je у највећој европској економији порасла 3,8 одсто у децембру, у односу на 2,3 одсто за месец дана раније, објавила је немачка савезна Агенција за статистику податке добијене на основу индекса потрошачких цена.

Смањење државних субвенција за гас, струју и храну, која су почела прошле године, поново су допринеле убрзању годишње инфлације у већем делу Европе. Цене енергената у Немачкој до децембра су порасле за 4,1 одсто, што је преокрет у односу на годишњи пад од 4,5 одсто месец дана раније.

Марко Вагнер, економиста немачке Комерцбанке, упозорио је да би инфлација могла додатно да се убрза у јануару због повећања пореза и смањених субвенција. Он предвиђа да ће се инфлација на крају стабилизовати на 3 процента током ове године.

Раст потрошачких цена у Еврозони, иначе успорава већ шест месеци, приближавајући се циљу Европске централне банке од 2 одсто. Тржишта обвезница и акција ојачала су у последњим недељама 2023. јер су се инвеститори кладили да ће трошкови позајмица почети да падају на пролеће.

Међутим, очекује се да ће бројке за укупну Еврозону, које треба да буду објављене у петак, показати да је инфлација порасла са 2,4 процента у новембру на 3 процента у децембру, реметећи тако скор од шест месеци узастопног пада.

Скоро 60 одсто испитаника у прошломесечном истраживању економиста "Фајненшел тајмса" предвиђа да ће у 2024. години инфлација у Еврозони успорити на ниво од 2 процента, иако постоје прогнозе да ће после тога поново убрзати.

image