Економија

Директори забринути, перспектива немачке економије све мрачнија

Готово да нема трачака наде у индустрији. Сектор машинства и електротехнике, али и хемијска индустрија слабе већ неко време. Уз то је слаба и страна тражња, тако да не треба очекивати замах од извоза, рекао је шеф ИФО истраживања
Директори забринути, перспектива немачке економије све мрачнијаwww.globallookpress.com © Bernhard Claßen

Стање у немачкој привреди поново се погоршало почетком друге половине године, при чему се индекс пословне климе који израчунава минхенски институт ИФО спустио у јулу на 87,3 поена, с јунског нивоа од 88,6 поена.

Ово је трећи пад поменутог индекса заредом, израчунат на основу анкетирања 9.000 директора немачких компанија, објавио је "Франкфуртер алгемајне цајтунг", док су стручњаци које је консултовао Ројтерс очекивали индекс од 88 поена.

Дакле, Институт ИФО предвиђа да Немачкој прети летња рецесија.

"Продужава се слаба фаза немачке привреде", изјавио је шеф ИФО истраживања Клаус Волрабе имајући у виду поновни пад индекса пословне климе, те додао да се очекује да ће и бруто домаћи производ пасти у текућем трећем кварталу након што је у пролеће стагнирао.

Један од разлога за бригу је то што је индустрија константно слаба.

"Компаније сада могу да лакше обрађују постојеће поруџбине јер се уска грла у испоруци континуирано смањују. Али нових поруџбина је све мање", рекао је експерт института.

Готово да нема трачака наде у индустрији. Сектор машинства и електротехнике, али и хемијска индустрија слабе већ неко време. Уз то је слаба и страна тражња, тако да не треба очекивати замах од извоза, додао је Волрабе.

Ситуација је посебно лоша у грађевинској индустрији, која пати од раста камата и трошкова материјала. Заправо, никад лошија од 2010. године.

ИТ сектор и туризам и даље добро стоје.

Немачки лист додаје да за економисте овакав развој ситуације није био изненађење будући да већина индикатора наставља да пада, тако да индекс пословне климе није изузетак.

"Укратко: у рецесији смо и нећемо из ње изаћи ускоро", констатовао је економиста Јенс-Оливер Никлаш из Ландесбанк Баден-Виртемберг.

Индустрија стагнира упркос све мањим проблемима у ланцу снабдевања. Позитиван подстицај могао би да уследи само од потрошње, што се може очекивати с повећањем плата и ублажавањем инфлаторних притисака. Али то су пак мали кораци ка економском опоравку, закључује стручњак немачке развојне банке КфВ Фрици Келер-Гајб.

image