Економија

УН: Реалне плате порасле само у Русији и још две земље Г20

Радници у Кини, Русији и Мексику су забележили пораст зараде прилагођене инфлацији 2023. године, открива нови извештај
УН: Реалне плате порасле само у Русији и још две земље Г20www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Само три земље у Г20 су прошле године забележиле раст реалних плата, открива нови извештај агенције УН.

Кина, Русија и Мексико биле су једине водеће економије које су имале позитиван раст реалних плата 2023. године, показало је истраживање. Реалне плате су термин који се користи да опише износ новца који појединац задржи након обрачуна ефекта инфлације, или изражен у смислу куповне моћи за разлику од стварног износа прихода.

Рад под називом "Светско запошљавање и социјални изгледи. Трендови 2024", припремила је Међународна организација рада Уједињених нација. Према документу, Кина и Русија су забележиле најјаче добитке, пошто је раст продуктивности рада у те две земље био међу највишима у групи Г20.

Међутим, друге водеће економије забележиле су пад реалних плата, при чему је најизраженији пад забележен у Бразилу, Италији и Индонезији, наводи се у документу.

"Већина земаља Г20 са доступним подацима о платама забележила је пад реалних плата 2023. године, што значи да повећање плата није било у стању да држи корак са инфлацијом", наводи се у извештају.

Економски раст у категорији коју је агенција УН за рад дефинисала као Европа и Централна Азија наставио је да опада трећу годину заредом прошле године, наводи се у извештају. Светска банка очекује да ће се 2024. привредни раст преокренути, делом због јачих резултата у Пољској, Русији и Турској.

Према најновијим пројекцијама Светске банке, руска економија ће расти за 1,3 одсто у 2024. и 0,9 одсто у 2025. години, након што је надмашила очекивања у 2023. години.

image
VV inauguration
banner