Економија

Значај слободног тржишта рада: Србији недостају радници на њивама, Албанији конобари и кувари

Марко Чадеж је истакао да, према подацима из анкета, више од половине компанија у Србији и Северној Македонији има проблем са радном снагом
Значај слободног тржишта рада: Србији недостају радници на њивама, Албанији конобари и кувариwww.globallookpress.com © Arno Burgi

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да ће успостављање слободног тржишта рада, које ће ступити 1. марта у земљама "Отвореног Балкана" – Србији, Северној Македонији и Албанији, бити од изузетног значаја за нашу земљу због предстојеће пољопривредне сезоне.

Чадеж је истакао да, према подацима из анкета, више од половине компанија у Србији и Северној Македонији има проблем са радном снагом.

Он је напоменуо да је од посебног значаја потписивање споразума због предстојеће пољопривредне сезоне у Србији и туристичке сезоне у Албанији. Србији требају сезонски радници на њивама, Албанији конобари и кувари.

"Студенти ће моћи да раде преко лета на мору и зарадиће новац. Доста квалификоване радне снаге одлази на друга тржишта рада ЕУ. Сада ће они имати прилику да остају у региону, чиме се прави циркуларна миграција", рекао је Чадеж на ТВ Пинк.

У Скопљу су јуче, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", потписана два протокола који ће омогућити успостављање слободног тржишта рада за земље "Отвореног Балкана" – Србију, Северну Македонију и Албанију.

Потписан је Протокол о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на западном Балкану и Протокол о повезивању шеме електронске идентификације грађана западног Балкана.

Споразуме је у име Србије потписао државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић, а испред Албаније и Северне Македоније представници надлежних министарстава.

image
VV inauguration
banner