Србија и Балкан

Момировић: Курти подрива "Отворени Балкан", уништава покушаје економског повезивања

Министар Момировић каже да забрана српске робе на Космету штети економији читавог региона
Момировић: Курти подрива "Отворени Балкан", уништава покушаје економског повезивања© M.M./ATAImages

Иницијатива "Отворени Балкан" постала је велики искорак за српски и албански народ, изјавио је министар спољне и унутрашње трговине Србије Томислав Момировић, истичући да премијер "Косова" Аљбин Курти уништава сваки покушај економског повезивања у региону, одбијајући да учествује у регионалним иницијативама и уводећи забране за српску робу.

Момировић у интервјуу за "Политику" оцењује да Куртијево деловање отежава етаблирање иницијативе "Отворени Балкан" и Берлинског процеса.

Подсећа да се Србија више од пет месеци суочава са забраном српске робе на "Косову", а да блокаде трају око две године.

То, како он указује, не само да штети Србима и Србији, већ и Албанцима на "Косову" и читавој економији у региону, па се такве забране и ремећење трговинских токова морају зауставити.

"Више од пет месеци имамо забрану трговине на КиМ, али се практично већ две године суочавамо са блокадама. Економија мора да буде темељ повезивања, а овај деструктивни човек у Приштини уништава све испред себе, уништава односе Срба и Албанаца и ова пракса забране трговине на етничком принципу мора да се заустави. Не знам како Европљани имају толеранцију за то, економија не сме да буде део политичког процеса", указује Момировић.

Говорећи о трговинској сарадњи између Србије и земаља региона, Момировић наглашава да је највећи партнер Србије БИХ, али да потенцијали размене између две земље још увек нису у потпуности искоришћени те да има још простора за напредовање.

"Наш највећи партнер је БиХ. Иако је размена око 3,2 милијарде евра, потенцијал није до краја искоришћен. Наше економије су компатибилне, дубоко интегрисане и повезане и веома је важно да у перспективи и БиХ постане део Отвореног Балкана. Није реч о политици, већ о економији, новим компанијама, већим платама, бољој перспективи за младе, слободној трговини, отвореним границама. Важно је да направимо бољу перспективу за младе", истиче Момировић.

Он се осврнуо и на сарадњу Србије и ЕУ, наводећи да је Србија посвећена синхронизацији са европским стандардима и да је 60 трговинске размене са земљама ЕУ.

"Усвајамо европске стандарде, и радимо на синхронизацији нашег економског и политичког система са системом ЕУ, али не одустајемо од наше политичке визије, од политике самосталног вођења државе, економске суверености и на томе ћемо инсистирати", указује Момировић, тврдећи да је Србија дуплирала стандард у претходних десет година.

image