Србија и Балкан

"Отворени Балкан" под знаком питања: Османи прети изласком Северне Македоније

Министар спољних послова Северне Македоније поручио да би Скопље требало да преиспита учешће у овој иницијативи ако се докаже да је Београд учествовао у дешавањима у Бањској
"Отворени Балкан" под знаком питања: Османи прети изласком Северне Македоније© M.M./ATAImages

Уколико се докаже да је Србија на било који начин умешана у напад на северу Косова, Северна Македонија би требало да преиспита учешће у регионалној иницијативи "Отворени Балкан", оценио је министар спољних послова те државе Бујар Османи.

Истакао је да Србија треба да докаже да није умешана у дешавања у селу Бањска.

"`Отворени Балкан` је била добронамерна иницијатива. Међутим, после дешавања на Косову 24. септембра, сматрам да Србија треба да уложи напор да докаже да није умешана у тај догађај", поручио је Османи за македонске медије.

У супротном, сматра, ако постоји било каква умешаност званичног Београда, то чини немогућим удруживање са Северном Македонијом и другим земљама региона.

"Идеја 'Отвореног Балкана', пре свега, била је помирење. Надам се да ће бити доказано да држава није умешана у дешавања на северу. Али ако се докаже супротно, заиста мислим да би требало да преиспитамо своје учешће у тој иницијативи", рекао је Османи.

image