Економија

Хоће у Немачку иако их не воле: Мигранти на удару расизма и дискриминације

Немачка је и даље привлачна дестинација за квалификоване раднике из иностранства, али људи који су се већ преселили кажу да су приметили више дискриминације него што су очекивали пре пресељења, наводи ОЕЦД
Хоће у Немачку иако их не воле: Мигранти на удару расизма и дискриминацијеGetty © Sean Gallup

Немачка је и даље привлачна дестинација за квалификоване раднике из иностранства, иако мигранти пријављују да су на удару расизма и дискриминације у свакодневном животу, саопштила је данас Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Пратећи каријере 30.000 висококвалификованих особа које су желеле да дођу у Немачку да раде од августа 2022, њихова спремност да се преселе се временом ипак није смањила, навео је ОЕЦД. Око 92 одсто анкетираних учесника који су живели у иностранству, били су и даље заинтересовани за пресељење у Немачку, пренео је Ројтерс.

Међутим, људи који су се већ преселили у Немачку, навели су да су приметили више дискриминације него што су очекивали пре пресељења.

"Пријављена су искуства дискриминације, посебно када сте у потрази за смештајем и у јавности", рекао је Томас Лајбиг из ОЕЦД.

Више од половине испитаника који су успели да се преселе у Немачку наводе да су били предмет дискриминације због свог порекла када су покушавали да изнајме или купе стан или кућу.

Око 37 одсто испитаника је, такође, пријавило дискриминацију током посета ресторанима или продавницама.

image
VV inauguration
banner