Свет

Неће Немци, али хоће странци: Немачка разматра регрутацију људи без држављанства

Због недостатка људства и последичне неспособности одбране државе, Немачка влада разматра регрутацију страних држављана
Неће Немци, али хоће странци: Немачка разматра регрутацију људи без држављанстваGetty © Sean Gallup

Оружане снаге Немачке се као и поједине војске других држава чланица НАТО суочавају са недостатком људи, па је тако у 2023. било седам одсто мање нових регрута у поређењу са 2022. годином.

Стога и не чуде оцене појединих посланика Бундестага и изјава генералног инспектора Бундесвера Карстена Бојера да "немачка војска у свом садашњем стању није у позицији да брани сопствену државу и савезнике унутар НАТО-а".

Отуда и потиче план да се број војника са 181.600 повећа на 203.000 до 2031. године, а једно од решења које се разматра, поред предлога за враћање обавезног војног рока, је и регрутација људи без немачког држављанства.

Друга опција се немачкој влади чини као боља опција, бар у политичком смислу, јер неће изазвати негативну реакцију друштва као што би вероватно био у случај са обавезном службом. Да се не ради о пуким гласинама потврдио је министар одбране Немачке, Борис Писторијус који је за тамошње медије изјавио да "влада разматра могућност регрутације људи без немачког држављанства".

Како се наводи, иницијативу министра одбране подржала је и председница комитета за одбрану Бундестага, Мари Агнес Страк Зимерман, додајући да би страни држављани у Бундесверу могли да добију држављанство Немачке за своју службу. 

Иницијативу је подржала и опозиција, састављена од коалиције Хришћанско-демократске и Хришћанско-социјалне уније. Интересантно је да се идеја о регрутацији страних држављана појавила баш у тренутку када НАТО започиње највећу војну вежбу од краја Хладног рата, које је симулација почетка трећег светског рата и служи као припрема за свеобухватни рат против Русије.

image