Економија

Британски ресторани сада чешће банкротирају него под короном

Више од трећине угоститељских предузећа могло би да пропадне до почетка 2023. године
Британски ресторани сада чешће банкротирају него под корономwww.globallookpress.com © © Belinda Jiao

Банкроти ресторана у Британији порасли су за 60 одсто од прошле године, укључујући 453 таквих случајева у последњем кварталу, саопштила је саветодавна фирма "Мазарс."

Британски ресторани пропадају брже него током ковид кризе, због комбинације више фактора: растућих трошкова енергије, недостатка особља и пада резервација, преноси "Гардијан".

Број случајева банкрота у овом сектору повећан је за 60 одсто, са 1.567 случајева током 2021-22, у односу на 984 током 2020-21, према истраживању саветодавне фирме "Мазарс." Ови бројеви укључују и 453 банкрота само у последња три месеца, у односу на 395 у претходном кварталу.

"Случајеви несолвентности у ресторанима сада се дешавају много чешће него током раздобља ковида", рекла је Ребека Дакре, из фирме "Мазарс."

Дакреова је додала да је то "веома токсична мешавина растућих улазних трошкова, наглог раста финансијских трошкова и слабе потражње. Већина угоститеља се никад раније није сучила са оваквом комбинацијом негативних фактора".

Више од трећине угоститељских предузећа могло би да пропадне до почетка 2023. године, саопштили су прошлог месеца "Ју Кеј хоспиталити" и "Бритиш бир енд паб асосиејшн."

Мале шансе за већу подршку владе

Угоститељство је у Британији овог лета доживело делимичан опоравак, после низа принудних затварања током периода ковида. Али британски ресторани се сада боре и са наглом инфлацијом, која није само повећала цену енергије, хране и пића, већ је осиромашила и муштерије, које сада имају мање новца за изласке.

Неке компаније се, такође, суочавају са проблемима у запошљавању, јер правила о миграцијама након брегзита спречавају грађане ЕУ да раде у Великој Британији. То је, такође, допринело и већој инфлацији.

"Мазарс" је саопштио да ће се "комбиновани притисци" вероватно продужити "током неколико тешких месеци", упркос томе што предстоји период празника.

"Божићни период је обично преломан за угоститељска предузећа. Међутим, ресторане чека веома тешка зима, а многи ће се суочити са борбом да опстану", рекла је Дакреова. "Постоји извесност да ће доћи до нових случајева неликвидности, уколико ресторани не добију већу подршку од владе, али су шансе за то мале."

image