Економија

САД, ЕУ и Британија: Санкције против ратне машинерије, не прехрамбене

Високи званичници ЕУ, САД и Велике Британије су позвали на продужење споразума о житу
САД, ЕУ и Британија: Санкције против ратне машинерије, не прехрамбенеwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли, високи представник ЕУ Жозеп Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен оценили су да руска интервенција угрожава и овако крхку глобалну ситуацију у домену прехране.

"Свет се суочава са акутним изазовима у погледу хране. Сукоби, климатске промене и трајне последице ковида 19 створили су разорне ефекте на локалне и глобалне системе исхране. Ничим изазвана руска агресија против Украјине значајно је погоршала ове изазове и подстакла рањивост глобалног система", наводи се у заједничком саопштењу три висока представника.

Они истичу да ЕУ,САД и Велика Британија, заједно са другим чланицама Г7 и међународним партнерима, предводе свет како би омогућили безбедност и доступност хране милионима људи у земљама у развоју.

"Увек смо били јасни да је мета наших санкција руска ратна машина, а не сектори хране или ђубрива."

Тим поводом, донете су Општа лиценца у Великој Британији, Општа лиценца у САД и прецизиране детаљне смернице ЕУ. Тим одредбама се омогућава шпедитерима, банкама и другим актерима дистрибуција руске хране и ђубрива у свет.

"Поново позивамо све земље да подрже споразум о житу. Позивамо учеснике да продуже споразум и повећају своје пословање да би се задовољила евидентна потражња. И понављамо подршку другим напорима УН да се олакша приступ храни и ђубриву на глобалним тржиштима", апеловали су представници САД,ЕУ и Велике Британије.

У саопштењу Клеверлија,Бореља и Блинкена се истиче да они заједничким снагама раде "на испуњавању хуманитарних потреба, одржавању протока хране и ђубрива,брзом обезбеђивању финансијских средстава и убрзавању транзиције на одрживе системе исхране".

Тим поводом, они сарађују са Глобалном групом за одговор на кризе (GCRG) и Глобалном алијансом за безбедност хране (GAFS).

Овог месеца је извршни директор Светског програма за храну УН Дејвид Бизли позвао све земље да сарађују у спровођењу споразума о извозу руских пољопривредних производа из црноморских лука. Како је рекао Бизли "волели Русију или не, свету су потребне руске житарице и ђубрива."

Споразум о житу између Русије и Украјине је постигнут уз посредовање УН и Турске 22. јула у Истанбулу. Споразум истиче 19. новембра.

image