Економија

Пољска у дилеми: Испоштовати обећања или уговоре?

Централноевропска држава лобира за санкције на руски нафтовод не би ли је то спасило пенала због прекршених споразума са Русијом
Пољска у дилеми: Испоштовати обећања или уговоре?Getty © Janos Kummer

Озбиљно маневрисање потребно је ових дана Пољској да се извуче из ситуације у коју је сама себе "увалила" обећањем Европској унији да ће у потпуности прекинути увоз руске нафте преко цевовода "Дружба".

Јер, ова земља везана је за Русију нечим, у економском свету много јачим од "речи" датој Западу- а то су уговори.

Њихова нафтна компанија "Орлен" наиме има дугорочне споразуме са "Трансњефтом" и уколико би их једнострано раскинула морала би да плаћа пенале.

Да би избегла ову ситуацију Пољска је један од најгласнијих лобиста за увођење нових санкција Русији - они практично желе да исеку грану на којој седе и измоле санкције за северни крак нафтовода "Дружба" преко кога се и сами снабдевају.

И то зато што би, ако ЕУ стави ембарго на "Дружбу", Пољска онда имала правни основ за раскид уговора са руским добављачима и не би мислила о евентуалним казнама.

Уз то, ова држава лобира и за увођење царина за увоз преко јужног крака цевовода, који користе Мађарска, Словачка и Чешка.

"Увођење даљих санкција, укључујући санције на северни крак нафтовода 'Дружба' захтева одговарајуће прописе на нивоу ЕУ. Пољска по овом питању сарађује са Немачком", кажу из пољског министарства за климу, а преноси "Блумберг".

Русија је прошле године преко "Дружбе" испоручивала око 720.000 барела сирове нафте у Европу, а од тога је лавовски део отишао баш у Пољску и Немачку.

Пољски "Орлен" је након специјалне војне операције у Украјини заиста смањио зависност од руске нафте и тренутно користи 30 одсто овог руског горива. Нови партнери су му сада Саудијска Арабија и Норвешка.

Али, није лако овој рафинерији да се одрекне нафте из Русије.

Јер шта ако они прекину увоз, а мађарски "Мол" постане конкурентнији због предности приступа јефтинијој руској нафти?

И иако из "Орлена" тврде да су спремни за потенцијални прекид снабдевања јер увоз преко "Дружбе" наводно могу да замене алтернативним залихама, недавно се појавила информација да ова компанија и даље "флертује" руским добављачима.

Јер из "Трансњефта" су "Комерсанту" признали да су им Пољаци поднели захтев за испоруку три милиона тона нафте за наредну годину.

 "Орлен" је међутим изјавио да је само желео "да резервише потенцијалне транзитне капацитете".

Да би земља прогурала своју идеју о санкцијама "Дружби", потребно је да за ембарго гласају све земље чланице ЕУ. Извесно је, међутим да ће бар Мађарска бити против.

image