Русија

Пољска потврдила: Нећемо допустити Лаврову да учествује на састанку ОЕБС-а

Министарство спољних послова Пољске потврдило ранију информацију медија да шефу руске дипломатије неће бити дозвољено да уђе у земљу
Пољска потврдила: Нећемо допустити Лаврову да учествује на састанку ОЕБС-аwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Пољско министарство спољних послова потврдило је информацију да неће дозволити да руски министар спољних послова Сергеј Лавров дође у земљу и учествује на следећем министарском састанку земаља чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). 

"Сада, по нашем мишљењу, Русија треба да буде што је могуће више изолована на свим међународним платформама. Отуда и одлука. Ово је састанак Организације за европску безбедност и сарадњу, односно земаља за које је важно да Европа буде безбедна, а Русија се томе супротставља. Њени интереси се супротстављају интересима читаве организације", рекао је заменик пољског министра спољних послова Павел Јаблоњски.

Медији су известили да је Варшава забранила учешће руског шефа дипломатије на предстојећем заседању ОЕБС-а, на шта је из Кремља одговорено да је то провокативна одлука без преседана. 

Састанак чланица ОЕБС-а заказан је за 1. и 2. децембар ове године и одржаће се у пољском граду Лођу. 

Руским представницима су претходно одбијене визе и за учешће на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Оно је планирано за период од 24. до 26. новембра. 

image