Свет

Ко је Сатоши Накамото: Мистерија оснивача прве и највеће криптовалуте

Прави идентитет особе која стоји иза псеудонима Сатоши Накамото обавијен је велом мистерије – што није спречило бројне спекулације о творцу биткоина
Ко је Сатоши Накамото: Мистерија оснивача прве и највеће криптовалутеGetty © Janos Kummer/Getty Images

Биткоин је поново доспео у центар пажње услед скорашњег раста цена, а самим тим и њен мистериозни оснивач, Сатоши Накамото.

Након што је дотакла своје најскорије "дно" од око 16.000 долара усред колапса крипто мењачнице FTX и хапшења њеног власника Самјуела Бенкман-Фрида крајем 2022, највећа светска криптовалута је почетком ове године вредела око 43.000 долара, док у овом тренутку један биткоин износи око 67.000 долара уз очекивани даљи раст цена.

Стручњаци образлажу најскорији скок вредности криптовалуте тиме што је америчка Комисија за хартије од вредности почетком године одобрила ЕТФ фондовима да тргују овом криптовалутом, што је натерало тешкаше са Волстрита да похрле ка дигиталним новчићима, као и предстојећим преполовљавањем производње нових токена у априлу, који се дешавају на сваке четири године.

Сатоши Накамото – човек или мит?

Прави идентитет особе која стоји иза псеудонима Сатоши Накамото обавијен је велом мистерије – што није спречило бројне спекулације о творцу биткоина и човеку у чијим се дигиталним новчаницима налази 1,1 милион "новчића" укупне вредности од око 70 милијарди долара, као ни појединце који тврде да су они заправо мистериозни Сатоши.

Једна од популарних теорија је да иза овог псеудонима стоји Илон Маск, а (климави) аргументи се заснивају на томе да је технолошки милијардер некада био директор "Пејпала", као и да је преузео "Теслу" 2008. године, када се идеја биткоина рађала.

Још је мање вероватна хипотеза да је Сатоши заправо покојни нобеловац Џон Неш, а други "осумњичени", јапански инжењер Доријан Сатоши Накамото, негирао је да он стоји иза биткоина, а исто је учинио и "прави" Сатоши док је још био активан на интернету.

Такође постоје тврдње да је у питању информатичар Хал Фини, који је извршио прву трансакцију биткоина, и који је преминуо усред компликација у вези са амиотрофичном латералном склерозом 2014. године, односно четири године након што се Сатоши повукао из јавности.

Коначно, ту је и хипотеза да је творац биткоина информатичар, криптограф и правник Ник Сабо, творац идеје "бит-злата" која никад није заживела, али која је представљала основу за технологију биткоина.

Новинар Брејди Дејл за портал "Аксиос" цитира аутора књиге "Краљеви криптовалута" Џефа Џона Робертса који тврди да је "јавна тајна" међу дугогодишњим биткоинашима да је Сабо заправо Сатоши, а Дејл додаје и да им се стилови писања поклапају. Сабо је, међутим, ове тврдње негирао.

Нови трагови

Спекулације о Сатошијевом идентитету интензивирале су се након што је на његов дигитални рачун недавно пребачено 26 биткоина, а што је први знак било какве активности откако је творац прве криптовалуте "нестао" пре више од 10 година, јавио је у јануару "Форбс".

Поврх тога, крајем фебруара је у јавност доспела исцрпна преписка Сатошија са крипто пионирима Адамом Беком и Мартијем Малмијем, у оквиру тужбе Крипто алијансе за отворени патент, друштва које се залаже за децентрализацију технологија за криптовалуте, против аустралијског информатичара Крега Вајта, који већ годинама тврди да је заправо он Сатоши.

Међутим, интернет детективи до сада нису наишли на трагове у преписци који би пружили чвршће доказе ка било којој од поменутих хипотеза (или, пак, некој новој), али језик којим се Сатоши користио иде у прилог аргументу да он заправо није Јапанац (иако се једном приликом идентификовао као неко ко живи у Јапану), већ да му је енглески језик матерњи. 

Сатошијеву писменост на енглеском коментарисао је и Малми, који је на Иксу (некадашњи Твитер) истакао да он никада није правио граматичке грешке.

image