Економија

Москва све мање дугује странцима: Спољни дуг Русије најнижи у последњих десет година

Ниво спољног дуга земље опао је скоро за петину прошле године, наводи Банка Русије у свом годишњем извештају
Москва све мање дугује странцима: Спољни дуг Русије најнижи у последњих десет годинаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руска влада и њена предузећа стално смањују износ новца који дугују страним кредиторима, показују најновији званични подаци. Ниво спољног дуга земље опао је скоро за петину прошле године, достигавши најнижу тачку у последњих десет година, наводи Банка Русије у свом годишњем извештају.

Централна банка у њему наводи да је од 1. јануара ове године "спољни дуг Руске Федерације износио 316,8 милијарди долара, смањивши се за 68,2 милијарде долара, односно 17,7 одсто током 2023.

Спољни дуг је део државног дуга земље који позајмљују држава и приватна предузећа од иностраних зајмодаваца као што су банке, ММФ, стране компаније и други кредитори.

Износ који дугује руска централна банка и друге банке остао је практично непромењен на 94,7 милијарди долара, док је државни дуг смањен за 29 одсто, са 46,1 милијарде долара на 32,7 милијарди долара. Остали сектори привреде смањили су укупан спољни дуг за 22,6 одсто на 189,4 милијарде долара, наводи се у извештају.

Из Централне банке такође наводе да се терет дуга руске привреде смањио пошто је однос спољног дуга према БДП-у прошле године пао на 15,8 одсто.

Према подацима Банке Русије, тренутни ниво спољног дуга је најнижи у последњој деценији.

Председник Владимир Путин рекао је у децембру да руске компаније уредно отплаћују све кредите узете од страних финансијских институција, често пре рока.

Спољни дуг Русије достигао је историјски максимум од преко 700 милијарди долара у 2014. Обавезе су почеле релативно стабилно да опадају од тада, због западних санкција уведених 2014. Нова кампања санкција коју је Запад покренуо против Москве од 2022. додатно је убрзала пад спољног дуга.

image
VV inauguration
banner