Економија

Мали: Српска економија и даље расте упркос кризи, јавни дуг је под контролом

Незапосленост је на историјски ниском, а стране директне инвестиције на рекордно високом нивоу, истакао је Мали у разговору са високом званичницом Светске банке
Мали: Српска економија и даље расте упркос кризи, јавни дуг је под контролом© M.K./ATAImages

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали je на састанку са потпредседницом Светске банке за Европу и Централну Азију Антонелом Басани у Вашингтону поручио да српска економија и даље расте упркос кризи, као и да је јавни дуг земље под контролом.

Мали је представио високој званичници Светске банке добре макроекономске резултате Србије.

"И даље растемо, упркос кризи, а јавни дуг нам је под контролом. Незапосленост је на историјски ниском нивоу, а стране директне инвестиције на рекордно високом нивоу", истакао је Мали.

Када је реч о портфолију који имамо са Светском банком, рекао је да је актуелан Оквир за сарадњу за период до 2026. године.

"Оквиром за сарадњу се предвиђа оснаживање макро-фискалног оквира за зеленији раст, зелене инвестиције и прелазак на економију са ниским садржајем угљеника, као и побољшање пословног окружења и регионалне интеграције", истакао је Мали.

Каже да је од представника Светске банке чуо да им је значајно партнерство са нашом земљом, с обзиром на то да имамо много активних пројеката који су важни за квалитетнији живот грађана.

"Разговарали смо о овим пројектима, али и о даљој сарадњи, са нагласком на пројектима из области енергетике. То нам је тренутно један од апсолутних приоритета и на томе ћемо заједно радити", рекао је Мали.

Министар Мали ће, у оквиру учешћа на пролећном заседању ММФ-а и Светске банке, присуствовати данас и инвеститорском састанку са највећим америчким и међународним инвеститорима, којима ће представити Србију као дестинацију за улагање, а касније ће се у Вашингтону састати и са представницима реномиране агенције за кредитни рејтинг "Мудис".

На представљању извештаја Светске банке, "Редовни економски извештај за Западни Балкан", је речено да је Светска банка овог месеца повећала прогнозу привредног раста Србије за ову годину са 3,0 на 3,5 одсто

За Србију су побољшане пројекције за 2024. годину на 3,5 одсто, јер су се повећале и инвестиције и раст у свим секторима.

Светска банка је у октобарском извештају прогнозирала да ће се економски раст Србије убрзати са два одсто у 2023. на три одсто у 2024. години, на 3,8 одсто у 2025. години.

Саопштено је да Светска банка очекује даљи пад инфлације у Србији и да ће она на крају године износити 3,7 одсто.

На Западном Балкану, према Светској банци, очекује се раст економске активности од 3,2 одсто и убрзање раста на 3,5 одсто у 2025. години.

У извештају се наводи да ће регион Западног Балкана поново достићи просечне стопе раста забележене пре избијања пандемије.

image
VV inauguration
banner