Економија

Џејми Дајмон и "невероватна" америчка економија: Цветамо већ неко време

Тржишта ће учинити све да повреде што више људи, упозорава шеф "Џеј Пи Моргана"
Џејми Дајмон и "невероватна" америчка економија: Цветамо већ неко времеGetty © Tom Williams / Contributor

Извршни директор "Џеј Пи Морган Чејса" Џејми Дајмон рекао је да америчка економија "цвета", али је упозорио да је потенцијалне опасности такозваног "меког слетања".

"Меко слетање" се односи на напоре централне банке да подиже каматне стопе довољно да спречи "прегревање" економије и раст инфлације, а истовремено избегне скок стопе незапослености.

У разговору са публиком Економског клуба Њујорка, Дајмон је рекао да је стање америчке економије "невероватно" и да "цвета већ неко време", што је у супротности са страховима у протекле две године да би брза серија повећања каматних стопа Федералних резерви одвела економију у рецесију, указује "Фајненшел тајмс".

Међународни монетарни фонд предвидео је да ће америчка економија ове године расти двоструко брже него друге економије Г7, захваљујући отпорној потрошњи домаћинстава и инвестицијама.

"У прилично смо доброј форми и за сада изгледа да ће доћи до меког слетања", рекао је Дајмон и упозорио на опрез од таквог сценарија, подсетивши да ће "тржишта учинити све што могу да повреде што више људи".

Дајмон, шеф највеће америчке банке када се гледа имовина, рекао је и да је изненађен што геополитичке тензије нису имале већи утицај на цену нафте којом се тргује око 88 долара по барелу.

"Мало сам изненађен што се ствари нису погоршале за нафту и гас", рекао је он, наводећи ризике од напада на енергетску инфраструктуру. "Није потребно много да цене нафте и гаса скоче на 120 долара или више", додао је он.

Дајмон је такође похвалио индијског премијера Нарендру Модија, који води кампању за још један петогодишњи мандат.

"Моди је урадио невероватан посао у Индији. Либерални медији овде су га разапели, а он је извукао 400 милиона људи из сиромаштва", прокоментарисао је банкар.

image
VV inauguration
banner