Економија

Џејми Дајмон упозорава: Свет се суочава са највећим ризицима од Другог светског рата

Америчка позиција глобалног лидера доводи се у питање како споља, тако и изнутра, упозорава директор "Џеј Пи Морган Чејса"
Џејми Дајмон упозорава: Свет се суочава са највећим ризицима од Другог светског ратаGetty © Win McNamee / Staff

Један од најутицајнијих светских банкара, извршни директор "Џеј Пи Морган Чејса" Џејми Дајмон упозорио је, у свом годишњем писму акционарима, да се свет суочава са ризицима "који би могли да помраче било шта од Другог светског рата".

Широм света, 2023. је била још једна година значајних изазова, од ужасног насиља на Блиском истоку и у Украјини до растуће терористичке активности и све већих геополитичких тензија, посебно са Кином, наводи Дајмон. Скоро све земље су прошле године осетиле последице глобалне економске неизвесности, укључујући веће цене енергената и хране, инфлацију и нестабилна тржишта.

Како се ови догађаји развијају, америчка позиција глобалног лидера доводи се у питање како споља, тако и изнутра. Дајмон оцењује да САД морају да нађу начине да "оставе по страни разлике" и "раде у партнерству са другим западним земљама у име демократије".

"Током овог времена великих криза, јединство у заштити наших основних слобода, укључујући слободно предузетништво, је најважније. Треба да се сетимо да Америка, зачета у слободи и посвећена тврдњи да су сви људи створени једнаки, и даље остаје светионик наде грађанима широм света", навео је банкар и поручио да ће његова компанија учинити све да "осигура да глобална економија буде безбедна и безбедна".

Дајмон је, упркос свему, оптимиста када је реч о америчкој економији, оценивши да је "и даље отпорна, потрошачи и даље троше, а тржишта тренутно очекују меко слетање". Он је ипак позвао на опрез, јер сукоби у Украјини и на Блиском истоку "и даље имају потенцијал да поремете тржишта енергената и хране, миграције и војне и економске односе, поред страшних људских губитака".

Шеф "Морган Чејса" је упозорио и да су инвеститори превише самозадовољни када је реч о геополитичким ризицима по тржишта.

"Геополитичке и економске силе имају непредвидив временски распоред - могу се одвијати месецима или годинама и скоро их је немогуће ставити у једногодишњу прогнозу. Оне такође имају непредвидиву међусобну игру: на пример, геополитичка ситуација може да се заврши тако да практично нема утицаја на светску економију или би потенцијално могла да буде њен одлучујући фактор", навео је он.

Мини банкарска криза из 2023. је завршена, али чувајте се виших стопа и рецесије - не само за банке већ и за целу економију, упозорио је Дајмон.

"Када се догоде страшни догађаји, склони смо да прецењујемо ефекат који ће они имати на глобалну економију. Међутим, недавни догађаји могу да изазову ризике који би могли да помраче било шта од Другог светског рата и њих не би требало да их схватамо олако", закључио је Џејми Дајмон.

image
VV inauguration
banner