Економија

Тешка срца признао и Би-Би-Си: Русија ће расти брже од свих економија, укључујући и Америку

Упркос европским санкцијама због сукоба у Украјини, ММФ је побољшао своје јануарске прогнозе за руску економију за ову годину
Тешка срца признао и Би-Би-Си: Русија ће расти брже од свих економија, укључујући и Америкуwww.globallookpress.com © Anadolu

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће Русија ове године расти за 3,2 одсто, знатно више од Велике Британије, Француске и Немачке. Ово утицајно глобално финансијско тело прогнозирало је да ће руска економија ове године расти брже од свих развијених светских економија, укључујући и САД, морао је да примети чак и британски јавни сервис Би-Би-Си.

ММФ је објаснио да је извоз нафте стабилан, а да је државна потрошња остала висока доприносећи расту.

Упркос европским санкцијама због сукоба у Украјини, ММФ је побољшао своје јануарске прогнозе за руску економију за ову годину.

"Инвестиције корпорација и државних предузећа и приватна потрошња у Русији допринели су расту упоредо са снажним извозом нафте", каже Петија Коева Брукс, заменица директора ММФ-а.

Русија је један од највећих светских извозника нафте и у фебруару је Би-Би-Си открио да се милиони барела горива направљеног од руске нафте и даље увозе у Велику Британију упркос санкцијама.

ММФ је иначе смањио своје прогнозе широм Европе и Велике Британије ове године, предвиђајући раст од 0,5 одсто, чиме је Велика Британија друга најслабија у групи развијених економија Г7, иза Немачке. Г7 такође укључује Француску, Италију, Јапан, Канаду и САД.

ММФ се нада да ће се економски изгледи побољшати следеће године и да ће раст у 2025. бити 1,5 одсто, што би Велику Британију требало да сврста међу три најбоље по резултатима у Г7. Међутим, ММФ је рекао да ће каматне стопе у Великој Британији остати више него у другим развијеним земљама, близу четири одсто до 2029. ММФ очекује и да ће Велика Британија имати највећу инфлацију од било које економије Г7 2023. и 2024. године.

Економисти ММФ-а су упозорили да би, ако сукоб Израела и Хамаса на Блиском истоку ескалира, то могло довести до раста цена хране и енергије широм света.

"Континуирани напади на бродове у Црвеном мору и сукоб у Украјини такође би могли да утичу на до сада 'изузетно отпорну' глобалну економију. Потенцијални скок у трошковима хране, енергије и транспорта највише би погодио земље са нижим приходима", наводи се у саопштењу.

image