Економија

УН: Желимо више руског ђубрива

Из Уједињених нација наводе да ђубрива која се испоручују на светско тржиште играју кључну улогу у решавању проблема њихове несташице и високих цена
УН: Желимо више руског ђубриваGetty © Omar Marques / Stringer

Заменик генералног секретара Уједињених нација Мартин Грифитс изјавио је данас да се залаже за продужење споразума о извозу житарица из Украјине и проширење испоруке руског ђубрива у иностранство.

"Чврсто верујем да се свет радује обнављању споразума о житу, као и могућем проширењу који би укључио више лука. Желимо да се извози више ђубрива, посебно из Русије, поготово у Европу", рекао је Грифитс на конференцији за новинаре у Женеви посвећеној представљању годишњег "Глобалног хуманитарног прегледа УН". 

Он је нагласио да ђубрива која се испоручују на светско тржиште "играју кључну улогу у решавању проблема њихове несташице и високих цена".

"Позивајући се на партнере из Светског програма за храну и Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду ђубрива која се испоручују на светско тржиште играју кључну улогу за следећу годину у решавању проблема несташице и високих цена", нагласио је заменик генерералног секретара УН.

Грифитс је изразио уверење да ће бити "вођени преговори о новом продужењу споразума о житу".

"Ми то радимо и сигуран сам да ћемо имати преговоре. Надам се да ћемо га проширити, а не смањити", рекао је он, подсећајући да су "споразум о житу и руски извоз смањили цене хране и ђубрива".

Први брод са руским ђубривом прекјуче је кренуо из Холандије за Африку и упутио се ка Мозамбику, сапштено је раније из УН.

Иначе, уговори о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула у Истанбулу на 120 дана. Један од споразума првобитно је важио до 19. новембра и регулисао је процедуру за извоз жита из лука Одеса, Черноморск и Јужни које контролише Кијев. Уговори су продужени 17. новембра за још 120 дана.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће споразум о житу аутоматски бити продужен на четири месеца у истом формату, али и упозорило да ће сваки покушај да се хуманитарни коридор за извоз жита у Црном мору искористи у провокативне војне сврхе, бити спречен.

"Руска страна такође оставља могућност техничког продужења 'црноморске иницијативе' без икаквих промена у погледу рока и обима", прецизирано је у саопштењу.

Москва је јасно нагласила да су међусобно повезани споразуми о извозу украјинске хране и ефикасна примена меморандума о нормализацији извоза руских пољопривредних производа, које су потписале Русија и Уједињенe нацијe. 

"Узели смо у обзир интензивирање рада Секретаријата УН на испуњавању својих обавеза у том погледу и информацијама које су нам достављене о привременим резултатима његовог рада на отклањању препрека за испоруку руског ђубрива и хране. Сва та питања треба да буду решена у року од 120 дана, на колико се споразум продужава", саопштило је руско министарство.

У Истанбулу је потписан меморандум између Руске Федерације и УН, који подразумева обавезе светске организације да уклони разна ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта.

image