Русија

Холандија: Први брод са руским ђубривом кренуо за Африку

Представник генералног секретара УН Стефан Дижарик каже да је ово прва у низу испорука афричким земљама
Холандија: Први брод са руским ђубривом кренуо за Африкуwww.globallookpress.com © Shadati

Први брод са руским ђубривом кренуо је из Холандије за Африку и упутио се ка Мозамбику, саопштио је данас званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик, преноси ТАСС.

"Прва пошиљка од 260 хиљада тона ђубрива испловила је данас из Холандије на броду "МВ Гринвич", који ће ђубриво превести до Малаве преко Мозамбика. Ово је прва у низу испорука земљама на афричком континенту која ће бити обављена у наредним месецима", наводи се у саопштењу.

УН су напоменуле да ће залихе помоћи Африци да спречи катастрофалне губитке усева. Заједно са Русијом, која је донирала ђубриво, генерални секретар је захвалио Европској унији која је активно учествовала у раду.

"Генерални секретар УН се захваљује владама Руске Федерације, Малаве и Холандије, као и Европској унији која је активно учествовала у раду, на спремности да испоруче први терет ђубрива кроз Светски програм за храну", наводи се у саопштењу.

Ђубрива се шаљу у земље у развоју кроз Светски програм за храну УН. После увођења западних санкција Руској Федерацији, терет намењен хуманитарним потребама "заглавио" је у европским лукама.

Министарство правде Руске Федерације саопштило је да су испоруке блокиране у Холандији, Белгији, Естонији и Летонији, док су УН у октобру први пут затражиле од Холандије да достави руска ђубрива. 

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да ће споразум о житу аутоматски бити продужен на четири месеца, али и упозорило да ће сваки покушај да се хуманитарни коридор за извоз жита у Црном мору искористи у провокативне војне сврхе, бити спречен.

"Руска страна, такође, оставља могућност техничког продужења 'црноморске иницијативе' без икаквих промена у погледу рока и обима", прецизирано је у саопштењу.

image