Економија

Стан на ринфуз: Улагање у квадрат стана уместо орочене штедње

Грађани сада могу да инвестирају у квадрат стана и за две године зараде барем двоструко више него да су орочили штедни улог
Стан на ринфуз: Улагање у квадрат стана уместо орочене штедњеGetty © Mny-Jhee

Последње деценије, инвестирање у станоградњу, уместо у штедњу донело је експанзију градње и пораст цена. То је инспирисало предузетнике да понуде и могућност куповине стана на квадрат, што доноси већу зараду од познатих начина штедње и улагања.

Наиме, инвеститори су нашли начин да "мобилишу" мање износе вишкова новца код грађана, који не желе да троше или га ороче по нестимулативним каматама већ да зараде. Грађани сада могу да инвестирају у квадрат стана и за две године зараде барем двоструко више него да су орочили штедни улог, пише РТС.

На примеру зграде од 2.200 квадрата, производна цена квадрата стана је 1.500 евра, а малопродајна 2.250. Профит од 750 евра дели се по пола – на власника квадрата и фирму која води посао.

"То значи да сте у могућности да инвестирате у производњу једног квадрата стамбеног или пословног простора. Тај квадрат је наше задужење да произведемо и продамо на тржишту, а профит да поделимо по пола. На тржишту ће бити могућност да се уговорени квадрати пренесу на неког другог, односно биће на секундарном тржишту", каже Душан Узелац, аутор пројекта "Инвестирам квадрат".

За потенцијалне улагаче сваки је пројекат ризичан, али пресудну улогу игра поверење у инвеститора. Додатну сигурност даје и то да се пројекат контролише у фазама.

С друге стране, тржишни обрт некретнина прошле године био је 6,5 милијарди евра, од чега је девет од десет станова купљено готовином.

"Гаранције приликом улагања не постоје, сваки инвеститор носи ризик. Сигурност постоји у смислу да је најважније да се овај пројекат раздвоји од грађевинских, где знамо да има велики број мешетара који нису сигурни", указује Ненад Гујанчић, из фирме "Моментум секјуритис".

Да сви виде профит у грађевинарству, говори и пример једне банке које нуди стамбени кредит са роком отплате од 25 година и фиксном каматом од пет одсто све време отплате.

Чекају се и хипотекарни кредити који би требало да "направе бум" у грађевинарству и поспеше градњу станова доступну средњем слоју становништва.

image