Економија

Подстанарска рачуница: У којим деловима Београда се кредит исплати више од кирије

Колико је исплатива куповина стана, зависи од локације, цене квадрата и висине кирије, али и од кредитне способности појединца и од тога да ли има учешће за стан, јер неке банке траже и 20 одсто од вредности некретнине
Подстанарска рачуница: У којим деловима Београда се кредит исплати више од киријеwww.globallookpress.com © Robert B. Fishman

Да ли се више исплати кирија или рата кредита, задуживање на 30 година за куповину стана или подстанарски живот дилема је која је увек актуелна међу онима који немају свој кров над главом. Последњих година, она је још тежа, растом цена кирија и квадрата, нарочито у Београду. Колико је исплатива куповина стана, зависи од локације, цене квадрата и висине кирије, али и од кредитне способности појединца и од тога да ли има учешће за стан, јер неке банке траже и 20 одсто од вредности некретнине.

Калкулатор исплативости некретнине на порталу 4зида показује да би се, на пример, куповина стана од 50 квадрата на Новом Београду купцу који иначе изнајмљује стан на овој локацији исплатила за 16 година, док се таква куповина подстанару на Вождовцу не би исплатила ни за 30 година.

Период исплативости се иначе рачуна на основу података унетих од стране корисника – цене некретнине, периода отплате кредита и висине учешћа, као и висине каматне стопе, према информацијама добијених од стране банака у кредитном калкулатору.

Према подацима са сајта 4зида, цене квадрата на Новом Београду се, у зависности од конкретне локације у овој општини, крећу од 2.080 евра до 3.614 евра.

"У просеку је за стан од 50 квадрата потребно издвојити око 142.000 евра. С друге стране, просечна цена месечне кирије за ту структуру стана у овом делу града је око 760 евра. На Вождовцу је за квадрат у новоградњи потребно у просеку издвојити око 2.630 евра. На овој општини је најскупља локација Лекино брдо где је квадрат 2.957 евра, а Медаковић и Кумодраж су насеља где цена квадрата не прелази 2.000 евра. Просечна цена месечне кирије на Вождовцу за двособан стан је 550 евра", наводи Александра Михајловић ПР менаџер 4зида.

На Миљаковцу се просечно оглашене цене крећу од 1.660 до 1.980 евра. Дакле, за стан од 50 квадрата је потребно око 83.000 евра. Према рачуници 4зида, ономе ко разматра куповину стана, а тренутно плаћа кирију која је у овом насељу око 350 евра, то се не би исплатило у наредних 30 година, већ евентуално за 35 година.

За разлику од Вождовца, Раковице, па и Новог Београда за квадрат на Савском венцу, пре свега у Београду на води је потребно дупло више пара, јер је просечно оглашена цена виша од 4.500 евра. Уколико неко жели да буде подстанар у Београду на води мораће да издвоји у просеку месечно око 1.300 евра за двособан стан. Висину кирије у Београду на води илуструје и податак о исплативости куповине стана на овој локацији, јер би се, ономе ко га изнајмљује по тако високој цени куповина исплатила за само 12 година.

Предности и мане куповине и изнајмљивања стана

Мирјана Тодоровић из агенције "Еурополис некретнине" каже да ово питање често захтева индивидуални приступ, али да је, ако посматрамо дугорочно, увек боља куповина.

"Куповина пружа дугорочну сигурност и стабилност, док изнајмљивање може бити флексибилније решење, посебно за оне који се често селе, или су у прелазној фази живота. Предности изнајмљивања укључују флексибилност, мање почетне трошкове и мање власничке обавезе. Релативно лако је променити простор, без великих обавеза и инвестиција. Мане могу укључивати неизвесност у дугорочном смислу и потенцијално повећање кирије током времена, дугорочно гледајући овде је кирија трошак, а не инвестиција", каже Мирјана Тодоровић.

Она сматра да је некретнину боље изнајмити за почетак, док се не дефинишу животни планови, место или држава боравка, и не направи одговарајућа финансијска конструкција за куповину некретнине.

"Не постоји универзална формула за израчунавање исплативости куповине некретнине, али фактори попут цена некретнина, цена кирије, висине каматних стопа на кредите и дугорочних циљева појединца играју кључну улогу. Сматра се да уколико издавањем некретнине можете да остварите поврат на инвестицију током 20 година, да је куповина исплатива. Међутим, ко некретнину купује за решавање личног или породичног стамбеног питања, куповина има смисла и ако је тај рок нешто дужи. Јер након 25 година плаћања кирије, ви и даље немате решено стамбено питање, за разлику од друге ситуације, када купите некретнину и за то време плаћате рату кредита за свој стан", указује Мирјана Тодоровић.

image