Економија

"Фајненшел тајмс": Тмурна година за Волстрит, бонуси ће бити драстично смањени

Приходи инвестиционог банкарства опали за половину, финансијски гиганти планирају да смање фонд за бонусе за 30 одсто
"Фајненшел тајмс": Тмурна година за Волстрит, бонуси ће бити драстично смањениwww.globallookpress.com © Daniel Karmann/dpa

Волстрит припрема драстична смањења бонуса након "тмурне године" у којој је пресушило склапање послова, а приходи инвестиционог банкарства су опали за половину.

Гиганти Волстрита "Џеј Пи Морган Чејс", "Ситигруп" и "Банка Америке" планирају да смање фонд за бонусе за 30 одсто, рекли су извори за "Фајненшел тајмс".

Иако се очекује да ће највише бити смањени бонуси у сектору традиционалног инвестиционог банкарства, "Голдман Сакс", који је недавно најавио планове за спајање одељења за инвестиционо банкарство и трговину, размишља о смањењу бонуса за читаву компанију.

Руководство "Голдман Сакса" је упозорило трговце на смањења иако су у тој сфери приходи заправо порасли, а подстакло их је веома активно и нестабилно тржиште, пише Фајненшел тајмс.

Како наводи овај лист, "Морган Стенли" није објавио овогодишњи фонд за бонусе, али се зна да је нето приход финансијске компаније ове године опао за 10 одсто.

"Ово ће за нас бити тешка сезона када су у питању бонуси и компензације, баш као што ће бити за сваку фирму у нашој индустрији", отворено је запосленима предочила инвестициона банка "Џефрис".

Банке Волстрита су одбиле да прокоментаришу ситуацију "Фајненшел тајмсу" који закључује да ће се смањења у великим банкама вероватно одразити на читаву глобалну финансијску индустрију.

 

image