Економија

Економиста Данијел Лакаље: Ограничење цене руске нафте представља субвенције Кини

Чланице Г7 су учиниле много грешака при одлуци да цену сирове руске нафте ограниче на 60 долара по барелу
Економиста Данијел Лакаље: Ограничење цене руске нафте представља субвенције Киниwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Ohde

Одлука Г7 да цене руске сирове нафте ограничи на 60 долара по барелу не само да неће нашкодити руској економији, већ и представља субвенције за кинеску, пише на свом блогу Данијел Лакаље.

Земље Г7 су учиниле много грешака при доношењу ове одлуке, сматра редовни професор на "ИЕ бизнис скул", гостујући предавач на "Лондон скул оф економикс и чести сарадник Светског економског форума и медија попут "Блумберг", Си-Ен-Би-Си и "Волстрит Џорнал".

Цена од 60 долара по барелу је већа од тренутне цене коју сирова нафта уралског порекла достиже на тржишту, али и од просечне нето цене "Росњефтове" нафте.

У пракси, тако високо ограничење значи да ће руски нафтни гигант наставити да остварује врло здраве приходе, али и да ће Кина моћи да обезбеди дугорочно снабдевање руском нафтом по атрактивној цени и продаје рафинисане производе по већим ценама, указује Лакаље.

Имајући у виду текуће и будуће промене на глобалној политичкој сцени, Лакаље сматра да кинески "Синопек" и "Петрокина" неће имати проблема да пронађу тржиште за своје производе.

Поврх свега, ограничење цене руске нафте уводи "вештачку и непотребну" минималну границу за старе цене. Тиме су чланице Г7 скоро онемогућио да цене достигну право дно ако дође до кризе потражње, указује Лакаље.

Да су чланице Г7 заиста желеле да угрозе руски извоз и економију, требало је да подстакну на инвестиције у алтернативне и конкурентније изворе, сматра Лакаље.

Овако, развијене економије Запада су прешле са умерене зависности од Русије на изразиту зависност од Русије и Кине, закључује стручњак.

image
VV inauguration
banner