Култура

Сценографија у десет авиона: Национални драмски театар Русије "Александрински" у Београду

Гостовање једног од највећих и најважнијих руских позоришта у Београду реализовано је у оквиру Споразума о сарадњи са Народноим позориштем у Београду
Сценографија у десет авиона: Национални драмски театар Русије "Александрински" у Београду© FOTO TANJUG / JADRANKA ILIĆ

Након синоћног претпремијерног извођења, Национални драмски театар Русије "Александрински" из Санкт Петербурга извео је вечерас драму "Женидба" Николаја Васиљевича Гогоља, премијерно, пред препуним гледалиштем Велике сцене Народног позоришта у Београду.

Режију нове верзије антологијске комедије "Женидба", руског драмског писца Николаја Васиљевича Гогоља, потписује Валериј Владимирович Фокин, народни уметник Русије. У представи играју: Владимир Кошевој, један од најпопуларнијих руских позоришних и филмских глумаца, у улози Поткољосинова, Иван Јефремов (Кочкарјов - Поткољосинов пријатељ), Василиса Алексејева (Агафја Тихоновна - невеста) и други.

Гостовање једног од највећих и најважнијих руских позоришта у Београду, које сарађује са многим театрима у свету, реализовано је у оквиру Споразума о сарадњи који је потписан 13. марта ове године између Народног позоришта у Београду и Националног драмског театра Русије "Александрински".

Директор позоришта "Александрински" из Санкт Петербурга Сергеј Јемељанов окарактерисао је ово гостовање као важан историјско-културни догађај и осврнуо се на гостовање београдског Народног позоришта у руском театру. Према споразуму о сарадњи две институције, у "Александринском" је недавно с успехом гостовала продукција Народног позоришта - трочасовна представа "Рат и мир", према истоименом роману Лава Николајевича Толстоја, у режији Бориса Лијешевића.

Први човек театра у Санкт Петербургу је објаснио да су успели да реализују све планове које су желели са београдским Народним позориштем, на шта је посебно поносан.

"Већина трупе 'Александрински' театра је стигла у Београд, донели смо своју сценографију. Наша 'Женидба' је једна од највећих и најобимнијих представа у техничком смислу. Веровали или не, сценографија је донета у чак десет авиона", открио је Сергеј Јемељанов и изразио наду да је ово тек први корак будуће плодотворне сарадње две уметничке куће, пренео је Танјуг.

На важност гостовања руског театра у Београду указао је и управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић. 

"Од отварања националног театра 'Александрински' у 18. веку, као што знате, веку просветитељства, настаје модерно друштво. Сто година касније, први пут у том театру, као првом позоришту тада модерне Русије, играо се Гогољ", указао је Гонцић и нагласио да је за Србију значајно што је деценију касније након тог извођења Гогоља, основано Народно позориште у Београду.

Анализирајући руско-српску културну сарадњу, Гонцић је подсетио да је између два светска рата оформљен српски балет који сада слави велики јубилеј - 100 година постојања. Он је открио да су управо руски уметници били присутни током зидања зграде српског националног театра у Београду и да су руски балетски уметници из Санкт Петербурга помогли у оснивању Балета у Србији.

image