Култура

Расписан конкурс за награде "Београдски победник" и "Душан Радовић"

Предлоге за најбољи роман на српском језику објављен у 2023. треба доставити Библиотеци до последњег дана у години, док се предлози за књижевна дела за децу и омладину на српском језику могу послати до 15. децембра 2023
Расписан конкурс за награде "Београдски победник" и "Душан Радовић"© Photo: Milos Tesic/AT

Библиотека града Београда (БГБ) расписала је конкурсе за књижевне награде "Београдски победник" и "Душан Радовић".

Предлоге за доделу "Београдског победника" за најбољи роман на српском језику објављен од 1. јануара до 31. децембра 2023. године писци и издавачи могу доставити у пет примерака до 31. децембра БГБ-у.

Награда "Београдски победник” је установљена 2021. а састоји од статуе, рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 10.000 евра у динарској противвредности.

Како је најављено, награда ће бити додељена у другој половини јануара 2024. године.

Први лауреат био је Драго Кекановић, награђен за роман "Приврженост", док је прошле године "Београдски победник" припао Горану Петровићу за књигу "Папир са воденим знаком".

Предлоге за награду "Душан Радовић" за књижевност за децу и омладину у оквиру свих жанрова на српском језику, објављене од 15. децембра 2022. до 15. децембра 2023, могу доставити у три примерка писци и издавачи до 15. децембра БГБ-у.

Одлука о добитнику награде биће саопштена 6. фебруара 2024. године, на дан када је 1980. године емитована прва епизода серије "Полетарац" на Телевизији Београд, према тексту Душана Радовића, а у режији Џона Бајфорда.

Награда "Душан Радовић" састоји се од статуете, рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.

Признање које носи име једног од најзначајнијих српских писаца који је велики део свог опуса посветио стваралаштву за децу досад су добили Дејан Алексић ("Мало-мало па слон", 2022)  и Ана Петровић ("Стрипотерапија", 2022).

image