Култура

Представа "Што на поду спаваш" апсолутни победник Јоакимфеста у Крагујевцу

Поставци редитеља Кокана Младеновића, по тексту Дарка Цвијетића, припала је и награда публике као и Специјално признање Града Крагујевца за режију
Представа "Што на поду спаваш" апсолутни победник Јоакимфеста у Крагујевцу© Српско народно позориште Нови Сад

Представа "Што на поду спаваш", по тексту Дарка Цвијетића и у режији Кокана Младеновића, апсолутни је победник 18. фестивала "Јоакимфест" у Крагујевцу.

Жири 18. Међународног позоришног фестивала "Јоакимфест", у саставу: српски драмски писац Жељко Хубач, председник жирија, првакиња драме Народног позоришта у Београду Душанка Стојановић Глид и првакиња драме Драмског театра Скопље Јелена Жугић из Северне Македоније, одлучио је да гран-при "Јоаким Вујић" за најбољу представу у целини додели поставци "Што на поду спаваш", у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта "Гавела" из Загреба, Народног позоришта Сарајево и Фестивала МЕСС, пренео је Танјуг.

"Ова представа је својеврсни наставак Младеновићевог упорног и храброг неодустајања од теме ратних траума ових простора, али и преиспитивања, пре свега на плану форме, сопственог редитељског стила, којим он инсистира да кроз позоришни чин, суочавањем са истином жртве, ангажује гледаоца у смеру отклона од зла које је у једном тренутку наших балканских живота дало предност националном над људским", образложио је жири.

У одлуци жирија се наводи да је комад "Што на поду спаваш" - "у естетско-ликовном смислу прецизна представа, са тачном музичком темом, а одликује је и изузетна, знаковно прецизна игра надахнутих глумаца, што свеукупно ову продукцију чини једном од најбољих резултата регионалног театарског живота у претходном периоду".

Представи Кокана Младеновића додељено је и Специјално признање Града Крагујевца за режију, као и награда публике. 

Све представе 18. Међународног позоришног фестивала "Јоакимфест" игране су у Књажевско-српском театру у Крагујевцу, који је, подсетимо, 1835. године основао српски кнез Милош Обреновић. Занимљиво је да је у конкуренцији фестивала била и друга представа Кокана Младеновића – "Било једном на Бријунима" – ауторски пројекат у коме потписује драму и режију, у продукцији Битеф театра и Центра за културу Свилајнац.

image