Култура

Београђани у дугачком реду чекали да посете изложбу Ермитажа у Народном музеју

Истовремено су пред публиком две изложбе: "Невидљива уметност" и "Царски порцелан", за коју се данас тражила карта више
Београђани у дугачком реду чекали да посете изложбу Ермитажа у Народном музеју© РТ Балкан

Београд је први пут домаћин Дана Ермитажа у Србији, манифестације од међународног значаја, коју од 24. до 29. октобра организује Ермитаж - један од највећих музеја на свету, уз сарадњу са Министарством културе Србије и компанијом "Гаспромњефт".

У Народном музеју Србије, Ермитаж је отворио две изложбе: "Невидљива уметност" и "Царски порцелан", за чију се поставку последњих дана се тражи карта више, а испред музеја се током данашњег дана могао видети ред људи од неколико десетина метара који су стрпљиво чекали да у уђу.

"Волимо руску културу, веома смо се обрадовали када смо сазнали да се одржавају Дани Ермитажа, једва смо чекали да дођемо", рекао нам је један старији брачни пар.

Уочи манифестације, директор Ермитажа Михаил Пиотровски прецизирао је да је Србија прва земља у Југоисточној Европи у којој овај музеј покреће програм.

"Долазак Ермитажа у Србију није само прича о експонатима или ономе шта музеј ради. То је и разговор о томе како Русија сада живи, шта се тамо мења, ствара. На крају крајева, Ермитаж је својеврсна слика Русије. Русије, коју сви воле", рекао је Пиотровски.

"Лепо је видети да се и за овакве манифестације праве редови и да људи долазе у великом броју, то је једна позитивна слика Београда и Србије", додао је суграђанин.

У Народном музеју Србије посетиоци ће моћи још сутра да посете изложбе "Невидљива уметност" и "Царски порцелан". Пројекат "За границом видљивог" крши главно правило музеја - да је забрањено дирати експонате. На овој изложби пипање експоната је дозвољено, чак је и обавезно.

"Пошто већ нисмо у могућности да путујемо у Русију и видимо њихово културно благо уживо, овакви догађаји су одлична прилика да се упознамо са руском културом и традицијом", рекла нам је једна девојка.

За многе критичаре реализација пројекта Дани Ермитажа у Србији представља врхунац сарадње Србије и Русије у области културе.

image