Култура

Директор Ермитажа ексклузивно за РТ Балкан: Српске фреске и иконе показао бих у Русији

Док се у Србији одржавају Дани Ермитажа, први човек овог чувеног музеја др Михаил Пјотровски открива шта га највише фасцинира у српском културном наслеђу
Директор Ермитажа ексклузивно за РТ Балкан: Српске фреске и иконе показао бих у Русији© РТ Балкан

Фреске и иконографија у Србији су јединствена појава. Ако говоримо о могућим изложбама, било би сјајно да их прикажемо у Русији, каже генерални директор Ермитажа академик др Михаил Пјотровски за РТ Балкан, одговарајући на питање шта би Ермитаж од српског културног блага желео да прикаже у Санкт Петербургу.

"Импресивне су и археолошке збирке Народног музеја Србије, чији би приказ заједно са збирком Ермитажа могао да буде занимљив изложбени пројекат", оценио је Пјотровски.

Пред скоро пуном салом Филолошког факултета у Београду, Пјотровски је вечерас одржао предавање путем видео-линка, у оквиру манифестације "Дани Ермитажа у Србији".

Директор чувеног музеја је навео да у енциклопедијским збиркама постоје експонати везани за српску културну баштину и да је међу њима и портрет цара Петра Великог, који је насликао српски уметник.

"Слику је у манастиру Велика Ремета открио руски историчар Уваров. За време владавине Александра Другог, портрет је откупљен за збирку Ермитажа. То дело, које се сматра ретком животном сликом Петра Првог, сада је представљено на сталној поставци музеја", објаснио је.

Како је истакао, у Војној галерији из 1812. године у Зимском дворцу може се видети портрет Михаила Андрејевића Милорадовића, а Ермитаж такође чува његову и његову униформу.

Пјотровски је представио Ермитаж на слајдовима, па је тако публика на трен могла да види све драгоцености музеја.

Посетиоци су могли да виде део величанствене збирке западноевропског сликарства са делима Микеланђела Леонарда да Винчија, Рубенса, Рембранта, Винсента ван Гога, Пабла Пикаса, Матиса и других.

Поред дела италијанског, француског, шпанског и холандског сликарства, музеј је познат по својој археолошкој збирци, колекцији средњовековне европске уметности, збирци скулптура и примењене уметности.

Ту је и колекција руске уметности свих епоха, мада се њен део чува и у Руском музеју. Такође, представљен је и "Зимски дворац", некадашња главнa резиденција руских царева.

"Ермитаж гради мостове на много начина. Управо је култура та која чврсто повезује различите народе. Тим принципом треба у пракси да се руководе и музеји, а културни мостови се морају рушити последњи", закључио је Пјотровски.

У Србији су у току Дани Ермитажа, а посетиоци у Београду могу да посете изложбу царског порцелана, да уживо виде умеће руских балетских уметника и да уживају у многим другим садржајима. 

image