Русија

МО Русије: Руска војска ослободилa Роботино у Запорошкој области

Роботино је село око кога су се водиле најжешће борбе током украјинске летње офанзиве 2023. године
МО Русије: Руска војска ослободилa Роботино у Запорошкој областиGetty © Russian Defense Ministry / Handout/Anadolu

Оружане снаге Руске Федерације ослободиле су село Роботино у Запорошкој области, саопштило је Министарство одбране Русије у дневном извештају о току СВО.

"Јединице групе 'Дњепар' су у потпуности ослободиле село Роботино у Запорошкој области, притом уништивши живу силу и опрему 65. механизоване бригаде, 121. бригаде територијалне одбране и 23. бригаде Националне гарде Украјине", наводи се у саопштењу.

Подсећања ради, Роботино је село око кога су се водиле најжешће борбе током пропале украјинске летње офанзиве 2023. године, а његово заузимање представља највећи успех украјинске војске током поменуте операције. Ипак, за ово сеоце у Запорошкој области, украјинске трупе су, поред живе силе, жртвовале и огромну количину тенкова, борбених возила пешадије, оклопних транспортера и артиљеријских средстава. 

Такође, ради заузимања Роботина украјинска команда је на овај део фронта распоредила и неке од најелитнијих јединица обучаваних у НАТО земљама.

Поред успеха на Запорошком фронту, у протекла 24 часа јединице групе "Север" руске војске ослободиле су села Глубокове и Лукјанци у Харковској области. На овом делу бојишта, украјинске снаге су у једном дану изгубиле 125 људи, три тенка, три борбена возила пешадије, пет оклопних аутомобила, вишецевни лансер "вампир" чешке производње, две хаубице Д-30, противтенковски топ "рапиру" и вишецевни лансер "вилха" у калибру 300 мм. 

image