Култура

Осредњи комичар у друштву мега-звезда: Ко све статира у "театру апсурда" Владимира Зеленског?

Велики број холивудских звезда није се усудио да одступи од Бајденових наратива о руско-украјинском сукобу: Рат у Израелу ућуткао је многе хуманитарце
Осредњи комичар у друштву мега-звезда: Ко све статира у "театру апсурда" Владимира Зеленског?www.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Због осредњег комичара који је засмејавао народ покушавајући да се прослави свирајући клавир пенисом, данас плаче цела Украјина – али он се и даље смеје. Остварили су се све глумачке амбиције Владимира Зеленског – главни је лик у највећој представи на свету, галерија му је пуна слика са "пајтосима" из Холивуда, а на његовој полици завршио је и један Оскар.

То што му није дозвољено да одржи говор на церемонији доделе престижне награде Америчке филмске академије, велика је неправда, кажу његови сарадници. Двоструки стандарди Холивуда тиме су се поново разоткрили - било је глумаца који су овакву част добијали и за много слабије перформансе.

За разлику од академије, његове колеге, међу којима су и најплаћенији холивудски "селебритији" - цене вештине које украјински председник показује као "добар глумац у театру апсурда" који се готово две године игра у Украјини. Штавише, они и статирају.

Насупрот "непослушним" Стивену Сигалу или, рецимо Оливеру Стоуну, који се не баве само фикцијом режираном на Западу, и разумеју суштину руско- украјинског конфликта, они пажљиво држе сценарија које су припремили продуценти из Бајденове администрације.

Такав је, на пример, Шон Пен који се од срца одрекао свог Оскара и поклонио га Зеленском. Другу од укупно две статуе које је освојио у "фабрици снова", Пен ипак, иако је обећао, није поклонио свом пријатељу, да је, како рече, "претопи у метке за украјинску војску".

Амерички глумац је, захваљујући овом топлом другарству – можда и на путу да освоји трећег Оскара. Јер, чим је почела Специјална војна операција он је потрчао у Украјину да снима документарац, да би, након тога, као и сваки прави глумац, "тезгарио" у улози избеглице, пешке бежећи у Пољску.

Таква врста активизма приметно је изостала када је избио сукоб Израела и Хамаса. Тако се српски глумац Бранко Ђурић Ђуро (који је и сам сарађивао са холивудским продукцијама) недавно запитао – "Где је сада Шон Пен?".

Није међутим Пен једина звезда која се прикључила "путујућем циркусу" Владимира Зеленског.

Тешко је било задржати сузе док се Анђелина Џоли, иначе Ђурина шефица у антисрпском пројекту "Земља крви и меда" и самопроглашена мајка светске нејачи, у Лавову сликала са децом и водала са собом пратиоце који су је (вероватно случајно) снимили док је бежала улицом након што су се огласиле сирене за ваздушну опасност.

У Украјини се вратила глумачким коренима, након што се после боравака у БиХ "доказала" као редитељка – режирајући наново наратив да су сви други невини, а само Срби криви.

Истини за вољу, хуманитарка је једна од ретких који су подсетили на "невине животе изгубљене у бомбардовању цивилног становништва у Гази које нема где да оде".

Али, Бен Стилер, један од малобројних из "индустрије покретних слика" који је у Кијев стигао - не у функцији глумца, него фана Владимира Зеленског, устрептало му кличући "Ти си мој херој" - у најновијем сукобу је на другој страни.

Нема он пара као Џолијева, па ни могућности да бира улоге за које га ангажује вашингтонска "продукција". Тако је, сада, са стотинама других холивудских глумаца Бајдену послао писмо у коме се позива на ослобађање талаца Хамаса, а ни реч се не каже о ризику од геноцида над палестинским народом. Јер, тај исти Бајден нема ништа против таквог ризика.

Мадона, рецимо, којој су раније била пуна уста Украјине док је Путина поредила са Хитлером, такође је међу онима који сад немају ништа да замере израелском председнику Бењамину Нетанијахуу. Солидарна је, каже, "са Израелом, са породицама и кућама које су уништене, са децом и невиним жртвама које су убијене". Убијена палестинска деца, изгледа да јој нису пала на памет.

Зеленски је, у свом густом ратном распореду нашао времена да дочека и Оскаровку Џесику Честејн, редитеља серије "Прави детектив" Керија Фукунагу, колегу комичара Дејва Летермана, Џека Глисона из "Игре престола" и Орланда Блума.

Марк Хамил, најпознатији по улози Лука Скајвокера у серијалу "Ратови звезда", отишао је корак даље - дао је свој глас у енглеској верзији апликације која означава крај ваздушне опасности у Украјини. Сви они су, иступили из оквира своје професије и дебело загазили у политику не би ли "одбранили" Украјинце.

Није нам познато, међутим, да је неко од њих скоријих дана боравио у Гази, коју Израел непрестано бомбардује, уз здушну подршку Сједињених Америчких Држава, па се тако, с правом поставља питање: да ли их је, више од хуманости, ка Кијеву водила потреба да се умиле власти, и далеко било, не постану жртве културе кенселовања која је снашла многе који су се усудили да размишљају својом главом.

За Зеленског се коришћење друштвених медија, штампе и читаве западне машинерије славних показало као ефикасан начин да добије новац за свој рат у Украјини. Украјински лидер популарнији је у Холивуду него код куће, а дружење са неким од највећих звезда нације, међу америчким народом креира утисак да је управо он на правој страни историје.

"Као бивши глумац, Зеленски цени моћ глумаца, посебно из Холивуда. То је Украјину учинило популарнијом широм света",  признала је раније његова бивша секретарка за штампу Јулија Мендел.

А све то нарочито одговара Бајденовој администрацији, која онда не мора ни да се труди да оправда силне милијарде које шаље Кијеву. Јер, Зеленски је главни јунак ове приче, а Путин "антихерој", кога, као и у биоскопу, чак иако потајно подржавате, не смете то гласно да кажете.

У овом тренутку, међутим, док фокус јавности, па и холивудских "селебритија" бежи ка Блиском истоку, несрећни Зеленски поново постаје оно што је одувек и био – обичан аутсајдер међу крупним играчима. Уморио се Запад од бесконачних захтева Кијева које не прати никакав успех на бојном пољу.

Да ли ће украјинском председнику помоћи довлачење још холивудских звезда у Кијев? Или ће, у тренутку док је Запад све ближи одлуци да их потпуно "кенселује" бивши комичар више светске пажње привући ако поново стане иза клавира?

image