Србија и Балкан

Заједничка главобоља Срба и Бреда Пита: Ко је баронеса Арминка која лобира за муслимане?

Британска политичарка бошњачког порекла која је, како пишу медији "развела" Анђелину Џоли, годинама је активан антисрпски пропагандиста у Британији, и све време заговара западну интервенцију на Балкану
Заједничка главобоља Срба и Бреда Пита: Ко је баронеса Арминка која лобира за муслимане?© Принтскрин/ЈуТјуб

Уместо кексића уз чај, једна британска баронеса последњих година свима који би да је слушају сервира искључиво антисрпску и антируску пропаганду, да не кажемо баш – баронише.

Џемкина и Расимова ћерка која је родну Тузлу заменила Лондоном, а избеглички статус племићком титулом, позната као посланица Дома лордова Армнинка Хелић, поново је у тој институцији причала о родној Босни и Херцеговини.

Да сама Арминка Хелић Бошњацима "вреди пешадијске бригаде" што је својевремено истицао директор Меморијалног центра "Сребреница" Емир Суљагић, бароница је и овог пута потврдила затраживши да Британија преузме "већу одговорност и заштити мир" на Балкану, како се "не би поновила масовна убијања и силовања као 1990-их година".

За Србију тврди да "нема доказа да је партнер у очувању тешко стеченог мира", а Русију оптужује да "минира мир на Балкану" и да "широм регије шири лажне информације и често искоришћава Српску православну цркву".

Ово није први пут да Арминка лобира не би ли Балкан поново ставила у фокус страног интервенционизма. Својевремено, како је то открио "Викиликс", Хелић је, (видело се то у депеши америчке Амбасаде у Лондону) поручивала и да би било "од велике помоћи да се Америка више ангажује на Балкану, како би ствари кренуле напред". 

Толико јој је мрска идеја суверенитета балканских земаља, да је звала и НАТО да интервенише у БиХ јер би то "натерало националисте да се смире".

Можда би такве амбиције жене која за себе тврди да је побегла од рата, некоме би могле зазвучати превише милитантно, али њен циљ је, барем она тако тврди - само постизање "мира и стабилности".

"Баронеса Хелић има богато лично искуство са ратом. Она је дошла у Велику Британију након етничког чишћења у својој родној земљи чија су мета биле муслиманске заједнице у Босни", писали су тужне приче о њој британски медији, док је она препричавала како је с породицом пешачила до границе, скривајући се од артиљеријске ватре.

У апликацији за азил, а онда и за држављанство је, како неки шушкају, навела да су јој сестре "убили српски четници", иако се касније испоставило да су оне итекако живе, те да је неке од њих, повела и у Британију.

А онда је док је, како тврди, прала судове да би се прехранила, почела је да студира на престижној Лондонској школи економије.

Постала је затим истакнута саветница лидера конзервативаца Вилијама Хејга,  да би се у међувремену, изборила и за племићку, али и политичку титулу баронесе, која омогућава доживотно учешће у Горњем дому британског парламента.

Случајно или не титулу је добила у истом дану када је Парламенту представљена још једна баронеса, Ношина Мобарик из Пакистана која је такође активна западна "јунакиња" обликовања наратива о сребреничком страдању.

У томе јој је највише помогао њен рад у области спречавања сексуалног насиља у сукобима, где се и зближила са холивудском глумицом Анђелином Џоли, редитељком филма "У земљи крви и меда" у коме је кроз причу о Бошњакињи заљубљеној у српског официра, фалсификован и број убијених Бошњака и број силованих Бошњакиња, те се сматра једним у низу антисрпских остварења који су стигли са Запада.

Срби, који су већ навикли на србомрзачку пропаганду, због овог филма међутим, нису имали много да изгубе, али је саму Анђелину, редитељски првенац коштао брака.

Тако су бар тврдили западни таблоиди, преносећи изјаве добро обавештених пријатеља Бреда Пита, по којима је славни глумац, за крах брака кривио управо Арминку Хелић са којом је Џоли, уз Клои Далтон, основала и фондацију за побољшање приступа образовању, помоћ избеглицама и спречавању насиља над женама. Хелићева је, како се тада писало, Анђелини постала "асистент, саветник и најбоља пријатељица".

"Бред је Арминку и Клои називао вештицама које су Анђелини испрале мозак. Пре него што се Џолијева спријатељила са њих две, супружници су заједно доносили све одлуке, а онда су се у причи појавиле те жене и упропастиле им брак", писали су тада познаваоци прилика међу брачним паром "Бранђелина".

Можда је заједничка главобоља која спаја Србе и холивудску звезду један од разлога зашто се Бред (чија је иначе прва улога била у филму "Тамна страна сунца" са Миленом Дравић), како кажу, увек осмехне кад му се помене Србија?

Шалу на страну, Хелићева је и пре него што је шефа Хејга натерала да погледа Анђелинин филм, већ изградила имиџ једне од најмоћнијих британских политичарки.

Једнако је ефектно је, изгледа "испирала мозак" и Хејгу, као и славној глумици, па је тако кључно утицала да Британија предложи доношење резолуције о Сребреници којим би се Срби, како је био њихов план, прогласили за геноцидан народ.

Руси су, својим ветом, блокирали доношење овог документа у Савету безбедности Уједињених нација.

Но, упркос томе што јој је главна мисија пропала, Арминка Хелић се, мало, мало па огласи у неком од лондонских гласила, упозоравајући да Босни, због Срба и Руса прети рат.

Како неки тврде, управо од ње је кренула и, наравно подметнута прича о потпуно измишљених 20.000 Албанки које су, на на "Косову" силовали Срби. И недавна расправа о Србији у америчком Сенату, такође је, неки кажу, масло, Хелићеве и њених сателита. Није чудо да је, још пре две године бранила и легитимитет "колонијалног управника" и самозваног високог представника Кристијана Шмита - и то ни мање ни више него у студију Кристијан Аманпур.

"Као чланови породице и грађани БиХ поносно смо на нашу сестру и њен велики успех. Она је драгуљ у БиХ, а БиХ држи и као драгуљ у свом срцу и свима нам је драго због великог признања које је добила", својевремено се радовала једна од Арминкиних сестара "које су убили четници", Низама Салихефендић, која је иначе, професорка на Медицинском факултету у Тузли.

Сваки човек на свету, који има савест, "а поготово онај који је рођен у овој земљи", на сваком месту, према речима Салихефендићеве - покушава да исправи грешке које су направљене према БиХ.

Арминка која већ годинама којекога позива да интервенише у Босни и Балкану, и како Милорад Додик каже "окупља све против Срба" - тешко онда да je човек који има савест.

image