Свет

Путујући циркус Зеленског- добра фора или "недостатак такта"

На списку ствари о којима се нипошто не сме шалити, нашао се и украјински председник Владимир Зеленски; Некадашњи комичар, изгледа, више није духовит
Путујући циркус Зеленског- добра фора или "недостатак такта"Getty © Getty Images for FELD Entertainment

Пре него што је постао председник и увео земљу у рат, Владимир Зеленски био је комичар. Сад му, међутим, изгледа фали смисао за хумор, па тако један најобичнији скеч његови сарадници покушавају да претворе у дипломатски скандал.

Новинар РТЛ-а, Лорент Жера, усудио се да "пређе границу", и да ничим изазван направи скеч о Зеленском у коме је, замислите бласфемију- његову турнеју по Европи (током које тражи још оружја за рат против Русије) упоредио је са путујућим циркусом.

Говорећи измењеним, "карневалским" гласом, Жера је Зеленског и његову европску дружину, описао као део трупе "Зеленски циркуса" и позвао госте да не пропусте шоу који ће бити "ускоро и код вас".

Са све циркуском музиком у позадини, комичар је набрајао и "извођаче", међу којима су "брадата жена Урсула фон дер Лајен", "шетач по ужету Џо Бајден", и "Макрон који пева с лонцима".

Гег који је за неке био добра фора, толико је, међутим, повредио Кијев, да је реаговао чак и украјински амбасадор Вадим Омелченко, који је од телевизије РТЛ затражио извињење.

"Какав цинизам и недостатак такта нерепрезентативан за пријатељски француски народ. Без емпатије, без одговорности. Захтевам извињење за мог председника и мој народа који пати и бори се и за своју слободу, али и за вашу слободу", увредио се Омелченко.

Зашто би Зеленском било потребно извињење, и да ли је могуће да украјински лидер има амнезију па заборавља да је и сам имао ТВ емисију у којој је украјинске политичке личности приказивао на сличан, сатиричан начин- засад је остало нејасно.

Украјински дипломатски кор и до сад је, иначе, био прилично гласан у поништавању сваке критике на рачун владе Зеленског на Западу.

Андреј Мелник, бивши амбасадор Кијева у Берлину, живописан је пример таквог приступа, будући да је мандат трошио сваки час нападајући немачке политичаре за које је сматрао да не подржавају Кијев довољно.

 

 

image
VV inauguration
banner