Култура

Почеле припреме за рестаурацију Старе Павлице: Црква из времена византијске власти у рушевинама

Богомоља је двапут осликавана, а сачувани су само делови ликова јеванђелиста, стојеће фигуре светитеља, као и остаци Распећа
Почеле припреме за рестаурацију Старе Павлице: Црква из времена византијске власти у рушевинама© Министарство културе Републике Србије

Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе обавили су испитивачке и превентивне радове на остацима сликарства у манастирској цркви Стара Павлица у циљу припреме Пројекта конзерваторско-рестаураторских радова, саопштило је Министарство културе на Фејсбуку.

Црква у рушевинама позната под називом Стара Павлица једини је сачувани део негдашњег манастира из времена византијске власти (преднемањићког периода) на овим просторима.

Налази се у селу истог имена на брегу уз Ибар, у близини градића Брвеника. О времену њене изградње нема података, као што јој се не знају ни ктитор ни патрон. Први помен, као студенички метох, добила је у даровној повељи великог жупана Стефана Немање манастиру Студеници.

Црква је два пута осликавана и од млађег живописа остали су ликови јеванђелиста у пандантифима између којих је представа Нерукотвореног убруса, остаци Распећа на северном зиду и неколико појединачних фигура.

image