Култура

Балерине БеоБалета наступиле на Светосавском балу у Бечу

У адаптираној верзији опере "На уранку" учествовало је 55 малих балерина, узраста од три до 14 година
Балерине БеоБалета наступиле на Светосавском балу у Бечу© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Специјални гости јубиларног Светосавског бала који је одржан синоћ у 12 сала велелепне бечке палате Хофбург биле су балерине БеоБалета које су учествовале у оквиру програма церемонијалног отварања бала.

Оне су учествовале у изведби прве српске опере "На уранку" Станислава Биничког, уз пратњу оркестра и хора СНП-а и солиста Факултета музичке уметности из Београда.

Организатори из Српског центра спојили су музику, бечки валцер, костиме и српски кадрил у јединствени културни догађај.

Ово је други пут да се српски бал организује у царској палати.

У адаптираној верзији опере Биничког, учествовало је 55 малих балерина, узраста од три до 14 година, које су кореографски дочарале метафору љубави и снажних осећања између Радета и Станке, главних ликова најпознатије српске опере.

Кроз осам формацијских промена класичног балета, те осмехом, уиграношћу и шармом мале балерине су уз прима балерину Николину Шиник у потпуности владале Свечаном салом Хофбург палате и освојиле све присутне.

Премда је опера "На уранку" карактеристична по народним плесовима, овога пута уметници су укрстили елементе класичног балета са нумерама из ове националне опере, као нови вид уметничке интерпретације овог дела.

Национални Светосавски бал одржан је у присуству бројних званица и гостију, и уз наступе српских уметника, од сопрана Тамаре Рађеновић до Оркестра и Хора Српског Народног позоришта (СНП).

Манифестацији је присуствовао и аустријски канцелар Карл Нехамер.

image
VV inauguration
banner