Култура

Нобеловац Фосе: Интелектуалци могу да мењају свет, али не и дешавања у Украјини и на Блиском истоку

Норвешки писац је истакао да је лоше уколико се у писање уврсте политичке и религиозне намере, као и да је такозвана ангажована литература увек и лоша литература
Нобеловац Фосе: Интелектуалци могу да мењају свет, али не и дешавања у Украјини и на Блиском истоку© Tanjug/Claudio Bresciani/TT via AP

Коментаришући ситуацију у данашњој Европи, растрзаној између ратова, миграција, економске кризе, норвешки писац и нобеловац Јун Фосе рекао је да свет не може постати боље место без књижевности, без поезије, те да интелектуалци могу да утичи на свет, али да "не могу да промене ситуацију, на пример, на Блиском истоку и Украјини".

Упитан да ли је као писац заинтересован за политику, Фосе је одговорио да није, јер "ако политичке и религиозне намере уврстите у писање, онда је то лоше".

"Такозвана ангажована литература увек је и лоша литература. Друга је ствар што моје дело може имати етичке и политичке конотације", навео је писац романа "Септологија", "Меланхолија", "Јутро и вече", поезије и бројних драмских текстова.

Фосе је рекао и да му недавно добијена Нобелова награда за књижевност даје неку врсту сигурности, нарочито у погледу онога што пише, али да је остао исти, иако је након проглашења награде примио на хиљаде честитки и позива на фестивале, које одбија, што је и пре чинио.

"За мене је писање креирање једног света, универзума. Скоро сваки нови роман, свака нова драма, нови је космос, одређен бројним правилима, толико бројним да би било сасвим немогуће да их све свесно памтим", закључио је Фосе.

image