Култура

Стево Грабовац овогодишњи добитник НИН-ове награде

Ове године НИН-ова награда додељена је јубиларни, 70. пут
Стево Грабовац овогодишњи добитник НИН-ове награде© Танјуг/RADE PRELIĆ

Седамдесета НИН-ова награда за најбољи роман године припала је роману "Послије забаве" Стеве Грабовца, у издању "Имприматура", саопштио је данас жири на конференцији за новинаре.

Чланови жирија: председник Горан Коруновић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић и Тамара Митровић, чланови, након последњег састанка одржаног преподне у хотелу "Москва", одлучили су већином гласова да из најужег избора победник буде Грабовац.

НИН-ова награда која се додељује за најбољи роман објављен у претходној години отишла је у руке Стеви Грабовцу за роман "Послије забаве". То је најбољи роман објављен 2023. године.

Од 188 наслова на конкурсу, направљен је ужи избор од 12, а потом се у најужем избору нашло 5 романа финалиста: "Пакрац" Владана Матијевића, "У земљи Фрање Јосифа" Љубомира Кораћевића, "Аутосекција" Срђана Срдића, "Песма о три света" Владимира Пиштала и "Послије забаве" Стеве Грабовца. 

Стево Грабовац (Славонски Брод, 1978) објавио је до сада збирку песама "Станица непостојећих возова" 2007. године, а његов први роман "Мулат албино комарац" нашао се 2019. у најужем избору за НИН-ову награду. Живи и ради у Бањалуци.

image